Pozitia geniului in creatia eminesciana

Trimis la data: 2003-04-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 16
Autor: Nicolae-bogdan
Dimensiune: 12kb
Voturi: 259
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, fiind al şaptelea copil din cei unsprezece pe care i-a avut căminarul Gheorghe Eminovici şi soţia sa, Raluca. Copilăria şi-a petrecut-o la Ipoteşti. Studiile şi le-a început la Cernăuţi, sub îndrumarea profesorului său de română Aron Pumnul. Între1864 şi 1869 pleacă cu trupe de teatru prin ţară.
Prima lui poezie este scrisă la moartea profesorului său, Aron Pumnul, fiind intitulată „La mormântul lui Aron Pumnul”. În acelaşi an, Iosif Vulcan îi schimbă numele din Eminovici în Eminescu. Între 1869-1872 studiază la Viena, unde se împrieteneşte cu Ioan Slavici şi o cunoaşte pe Veronica Micle.

În 1870 trimite primele poezii la ”Convorbiri literare”. Astfel este remarcat de Titu Maiorescu, care-l consideră un geniu şi îl numeşte „poet în toată puterea cuvântului”. Între 1872-1874 studiază la Berlin, cu bursă de la ”Junimea”. În această perioadă el versifică câteva basme autohtone. Revine în ţară spre sfârşitul anului 1874 şi ocupă mai multe posturi , în general în învăţământ.

Cu această ocazie i-a naştere o profundă prietenie cu Ion Creangă. În 1877 vine să lucreze la Bucureşti, la ”Timpul”, la chemarea lui Titu Maiorescu. Între 1878-1880 publică multe poezii erotice ( Ex.: „S-a dus amorul”, „Pe lângă plopii fără soţ”), versuri de evocare a satului natal ( Ex.: „O, rămâi…”), precum şi meditaţii asupra morţii ( Ex.: „Rugăciunea unui dac”). Între 1880-1883 scrie cea mai importantă parte a operei sale, poeme filozofice de o valoare unică în literatura română: „Revedere”, „Scrisorile”, „Glosă”, „Odă (în metrul antic)” şi „Luceafărul”.

În 1883 îi apare primul volum de „Poezii”, scrise de Mihai Eminescu sub îndrumarea lui Titu Maiorescu. Între 1883-1889 este mai mult prin spitale, datorită agravării bolii sale, având puţine momente de luciditate. Moare la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Şuţu, fiind înmormântat la cimitirul Belu, în Bucureşti.

Pentru a înţelege poziţia geniului în creaţia eminesciană nu este necesară o analiză a tuturor operelor eminesciene în care apare geniul. Este de ajuns un studiu mai profund a operelor: „Scrisoare I”, „Luceafărul”, „Odă (în metrul antic)” şi „Glosă”.

Seria celor cinci „Scrisori”, publicată în 1881, din februarie până în septembrie, cu excepţia „Scrisorii V”, apărută fragmentar în 1886 şi integral post-mortem, face parte din opera de maturitate artistică a lui Mihai Eminescu. Scrisorile au fost publicate în ”Convorbiri literare” şi alcătuiesc un ciclu de poeme unitare prin tematică şi modalitate artistică.

Motivul central al celor cinci scrisori îl constituie soarta nefericită a omului de geniu în raport cu timpul în care trăieşte şi cu societatea meschină, superficială, incapabilă să-i înţeleagă aspiraţiile spre ideal. În „Scrisoarea I”, geniul este întruchipat de savant (omul de ştiinţă). Cu alte cuvinte, este un poem filozofic, de natură romantică, ilustrând condiţia omului de geniu, în ipostaza savantului, în raport cu timpul, societatea şi cu posterioritatea, surprinzând totodată – în tablouri grandioase – geneza şi stingerea Universului.

Una din ideile principale ale acestei opere este relaţia dintre omul de geniu şi posterioritatea , acest tablou fiind o satiră virulentă la adresa superficialităţii societăţii în care acela trăieşte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.