Pozitia geografica a bazinului hidrografic Barlad

Trimis la data: 2010-01-28 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 55 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina Muldea Dimensiune: 63kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raul Barlad sau Tyarantos, asa cum era numit in vechime, constituie o importanta artera hidrografica, un important afluent al Siretului de pe partea stanga. Raul Barlad isi are obarsiile in sectorul dealurilor inalte din partea S/V a Podisului Moldovenesc, subunitate a Podisului Barladului (parte a Podisului Moldovei).(Fig.1)Raul Barlad reprezinta un sistem hidrografic complex, care strabate de la izvoare pana la varsare doua zone fizico-geografice, izvoraste din zona de deal, iar gura de varsare se regaseste in zona de campie. Izvoraste de la o altitudine de 370m si are o panta medie de la izvoare la varsare de 0,138%.

Cursul Barladului este unul neuniform, urmareste un traseu sinuos, unde panta are o valoare redusa, permitand formarea a numeroase meandre.
Raul Barlad se desfasoara intre 46s14` latitudine N si 27s40` longitudine E, deschizand un larg culoar morfologic pe o lungime de peste 270 km. Raul Barlad are un bazin cu o suprafata de 7395 kmp.Valea Barladului este puternic influentata de conditiile litologice, de structura geologica, de conditiile climatice.

De la izvoare spre varsare, raul Barlad prezinta schimbari de directie, abateri de la structura de monoclin a regiunii fizico-geografice pe care o traverseaza si de asemenea prezinta abateri de la directia consecventa a retelei hidrografice.Valea sa se desfasoara cu alternante/portiuni de curs subsecvent si consecvent. Aceste schimbari de directie , cat si forma bazinului Barlad au la baza atat linia tectonica care se regaseste in regiunea Barladului superior, cat si miscarile de torsiune spre partea S/V a podisului in sectorul inferior (Bacauanu, 1980).

Atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta, raul Barlad prezinta un numar ridicat de afluenti cu dimensiuni reduse, pe dreapta: paraiele Steunic, Racova, Horoiana, Simila (unita cu Bogdana), Tutova, Pereschevul Mare (unit cu Pereschevul Mic), iar pe stanga paraiele: Fundatura, Craiesti(cu izvoarele in judetul Neamt), Socovat, Stavnic, Rebricea, Vaslui, Crasna (unita cu Lohan), apoi paraiele Idrici si Jerovat, Hobana, Barzona (cu izvoarele in judetul Galati).

In portiunea, pe care urmez sa o analizez, la statia hidrometrica Vaslui, Barladul este constituit dintr-o vale cu aspect de uluc depresionar cu portiuni de curs consecvent. Fiind indiguit, regularizat, valea Barladului prezinta o albie stabila, nu este constituita din deschideri bruste, praguri (ci prezinta doar coturi cu o raza lunga).

Albia minora are latime de 7-10 m, cursul apei nu prezinta schimbari de la un mal la altul. Albia actuala din sectorul orasului Vaslui, unde se gaseste si statia hidrometrica, este o albie artificiala, sapata in 1974, cand raul Barlad a fost indiguit si regularizat. Prin vechea albie, care trece prin orasul Vaslui, curge paraul Delea, care conflueaza in partea stanga cu raul Barlad, in aval de statia hidrometrica.
In apropierea statiei hidrometrice Vaslui se regaseste cursul mijlociu al Barladului. O delimitare a cursului raului Barlad a fost realizata de catre geograful Al.Obreja (1958) in articolul "Cateva date geomorfologice asupra vaii Barladului".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.