Pozitia mass-media pe harta actorilor si problemelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

Trimis la data: 2014-02-06 Materia: Jurnalism Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este un proces complex, anevoios, al carui succes depinde in mare parte de actiunea articulata si de implicarea activa a tuturor actorilor din viata politica, economica si culturala a tarii.Recurgand la interviuri in profunzime, semistructurate, aplicate unui esantion de 30 de reprezentanti ai mass-media si culturii din Romania, studiul de fata urmareste: pozitionarea mass-media pe "harta" actorilor sociali si a problemelor integrarii, identificarea rolului lor in acest context si evaluarea relatiei mass-media cu ceilalti actori implicati in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.

Studiul s-a desfasurat in perioada aprilie-noiembrie 2002.
Rezumat
La debutul negocierilor in 1995, "cultura si politica in domeniul audiovizualului" (Capitolul 20 al negocierilor) era, in aparenta, unul dintre domeniile mai putin problematice ale adoptarii acquis-ului, in pofida decalajelor imense care existau intre starea culturii si audiovizualului romanesc si obiectivele si normele recomandate prin Directiva Television Without Frontiers.

Conditiile care trebuiau indeplinite in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu pareau greu de atins:
libera circulatie a productiilor de televiziune (atat romanesti, cat si europene) in spatiul Comunitatii;
promovarea distributiei de productii europene in Romania si sustinerea productiei audiovizuale romanesti;
stabilirea unor standarde de baza ale publicitatii in televiziune;
reglementari legislative privind protectia minorilor si dreptul la replica.

Desi pana in prezent unele dintre obiectivele acquis-ului au fost indeplinite, negocierile privind cultura si audiovizualul au cunoscut si cunosc inca suficiente dificultati: revizuirea lenta a legislatiei romane in acord cu Directiva Television Without Frontiers [1], structurile neadecvate ale institutiilor insarcinate cu managementul cultural, clarificarea pozitiei pe care Romania o va adopta in raport cu obligatiile pe care le are sub acordul WTO/GATS si cu obligatiile pe care le va avea ca urmare adoptarii acquis-ului comunitar [2].

Solutionarea problemelor mai sus mentionate nu poate ramane insa doar la latitudinea institutiilor statului insarcinate cu negocierea (Guvernul, prin ministerele sale). Institutiile de cultura si de media trebuie, la randul lor, sa se implice in mod activ, atat in calitate de actori [3] in procesul general de integrare a Romaniei in UE, cat si in calitate de parti direct interesate de adoptarea cu succes a acquis-ului comunitar in domeniul culturii si audiovizualului.

Aparut din necesitatea construirii unei imagini articulate a procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana din perspectiva actorilor media, studiul de fata a urmarit formularea unor raspunsuri la intrebarile:Care sunt semnificatiile acordate procesului de integrare de actorii media?Care este perceptia actorilor media asupra rolului lor in procesul de aderare, asupra ritmului general al integrarii si asupra adoptarii acquis-ului in domeniul culturii si audiovizualului?

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.