Pozitivismul sociologic

Trimis la data: 2009-01-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 0
Autor: Mandrau emil
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca orientare sociologica, pozitivismul sociologic se afirma in contextul aparitiei economiei de tip industrial care, valorificand rezultatele descoperirilor stiintifice si tehnice, a creat motivatii puternice pentru gandirea libera, creatoare si a promovat premise pentru o noua situare a omului in spatiul social global. Abordarea contemplativa si evaluarea abstracta a evolutiei sociale se dovedeau a fi depasite de imperativul noului tip de progres social generat de fenomenul industrial. Saint-Simon preconizase trecerea la un nou tip de societate printr-o miscare violenta initiata de cei marginalizati; o societate in care progresul sa aiba consecinte benefice pentru toate categoriile de cetateni.
Daca in epoca industriala, ordinea se bazase pe ierarhiile impuse de religia catolica, iar progresul viza cu precadere aspectul moral, progresul rapid impus de ritmurile industrializarii cerea regandirea intregii problematici a genezei si dinamicii spatiului social global. Mobilitatea structurilor sociale moderne trebuia articulata atat cu exigentele progresului, cat si cu nevoia ordinii sociale de tip nou.
Ca raspuns la aceste exigente obiective, Auguste Comte (1798 - 1857) a creat sistemul categorial caruia i-a arondat si importante obiective de reforma sociala.

In acest sens, el este fondatorul pozitivismului sociologic, dar si al sociologiei (ca stiinta), termen pe care l-a folosit pentru prima data in volumul al IV-lea al Cursului de filozofie pozitiva aparut in anul 1839-1840. In volumul al VI-lea (1842), termenul de "fizica sociala" nu mai apare, fiind integral inlocuit cu cel de sociologie considerata ca stiinta sociala generala alaturi de matematica, fizica, chimie, biologie, astronomie. Pe baza principiului generalizarii descrescande si al complexitatii crescande, A. Comte clasifica stiintele astfel: Matematica, Astronomia, Fizica, Chimia, Biologi a, Sociologia. Rezulta ca sociologia este stiinta cea mai complexa, deoarece dincolo de continutul sau stiintific propriu-zis, mai contine si finalitatea umana, indica, deci, si sensul progresului pentru om a tuturor domeniilor realitatii obiective.

In conceptia sa, Umanitatea este guvernata de legea celor trei stari: starea teologica, metafizica, si starea pozitiva. Starea pozitiva presupune despartirea in egala masura de speculatiile gandirii religioase, de abstractiile metafizicii, cat si de coloratura subiectiva pe care o favorizeaza psihologia in evaluarea fenomenelor sociale. Aceasta "lichidare" a psihologiei, criticata de exegetii operei sale, avea ca scop asigurarea caracterului riguros al noii stiinte a sociologiei propusa de A. Comte ca stiinta cu cea mai mare complexitate problematica.

Obiectul sociologiei il constituie, deci, "l'etre social" sau "le Grande Etre" prin care A. Comte intelege Umanitatea, adica toti oamenii de la inceputul speciei umane, pana in prezent. "Individul izolat este o abstractie scolastica, numai specia este o realitate", cunoasterea individului nefiind posibila decat prin definirea cadrului general, material, spiritual si valoric in care devine posibila personalitatea individului si afirmarea sa ca individualitate creatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.