Praslea cel voinic si merele de aur

Trimis la data: 2014-04-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul popular este una dintre speciile reprezentative ale folclorului nostru si este o opera narativa de mare intindere in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje cu puteri supranaturale care reprezinta fortele binelui si ale raului.
Totodata locul si timpul intamplarilor din basm nu sunt bine precizate.
Aceste trasaturi ale basmului pot fi observate si in creatia populara "Praslea cel voinic si merele de aur"
Astfel intamplarile narate sunt reale si fantastice, reale fiind existenta amparatului, a fiilor sai, a fetelor de imparat, dorinta feciorilor de a prinde hotul merelor, invidia fratilor mai mari sau casatoria cu Praslea.Intamplarile fantastice domina deoarece de la inceput aflam de existenta unui mar care face mere de aur, furate de niste zmei cu care apoi Praslea se lupta. Tot fantastice sunt si uciderea balaurului, discutia cu corbul, salvarea lui Praslea de catre Zgripturoaica, modelarea unei furci de tors si a unei closti cu pui de aur.

O alta trasatura a basmului este prezenta personajelor cu puteri fantastice. Intamplarile in majoritate lor sunt facute de Praslea care este un personaj cu puteri supranaturale. Specifice basmului alaturi de care stau personajele cu insusiri obisnuite.
Din aceeasi categorie cu Praslea fac parte si zmeii, balaurul, corbul, zgribturoaica si puii ei toti fiind inzestrati cu puteri iesite din comun, forta, capacitate de transformare.
Din categoria personajelor reale fac parte: imparatul, fii cei mari, fetele de imparat si mesterul argintar.

Indiferent ca sunt personaje fantastice sau reale, acestea reprezinta modele morale opuse grupandu-se in forte ale binelui si ale raului, pentru ca orice basm este construit pe baza opozitiei dintre bine si rau.Fortele binelui sunt alcatuite din imparat, Praslea, cele trei fete, corbul, zgripturoaica si puii ei, mesterul argintar carora li se opune cealalta tabara a fortelor raului din care fac parte fratii cei mari, zmeii, balaurii. Din confruntarea lor ies invingatoare fortele binelui. Cand echilibrul se clatina in defavoarea fortelor binelui intervin ajutoarele pentru restabilirea lui sau pentru obtinerea victoriei.

Astfel Praslea este ajutat de corb, de fata cea mica si de zgripturoaica pentru al invinge pe cel mai puternic dintre zmei.
Fiind un basm o creatie populara cu o mare vechime basmul are o structura unica pornind de la formula narativa de inceput prin care se anticipeaza fantasticul ( A fost odata ca niciodata).Acesteia ii urmeaza situatia initiala sau expozitiunea furtul merelor si cauza sau intriga care determina actiunea rapirii hotului si urmarirea lui. Urmeaza desfasurarea actiunii unde eroul trebuie sa treaca incercarile primindule ajutoarele si iesind in final biruitor.

Astfel Praslea se lupta cu zmeii, omoara balauri, ajunge in imparatia tatalui sau, faureste furca, closca cu puii de aur dovedindu-si in final identitatea. Punctul culminant il constituie momentul cand se reantoarce pe taramul oamenilor iar casatoria lui cu fata cea mica reprezinta deznodamantul.In basm se afla si formule de mijloc, mediene prin care se sugereaza deplasarea in spatiu "si mersera, mersera ...." durata "si se luptara si se luptara de zi si pana-n seara" sau continuarea actiunii " caci cuvantul din poveste inainte mult mai este".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.