Praslea cel voinic si merele de aur

Trimis la data: 2007-06-14
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 778
Autor: Adrian Tudorache
Dimensiune: 6kb
Voturi: 135
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fost cules de Petre Ispirescu si publicat in ’’Legendele si basmele romanilor’’(1882). Cuvantul basm isi are originea in limba slava, unde inseamna ’’poveste’’.A aparut din cele mai vechi timpuri ca o necesitate a evadarii intr-o lume mirifica, unde binele invinge intotdeauna raul.
1.Continutul: Formula ’’A fost odata’’ ne introduce in lumea basmului :

- Un imparat mare si puternic avea in gradina un mar care facea mere de aur din care nu putea sa manance deoarece erau furate inainte de a se coace.
- Multi voinici au incercat sa ii prinda pe hoti, dar n-au reusit
- Dupa incercarile nereusite ale celor doi fii mai mari, Praslea reuseste sa-l raneasca pe hot si-i duce imaparatului merele de aur.
- Impreuna cu fratii sai pleaca in cautarea hotului.

- Ajungand pe taramul celalalt al celor trei amei, ii invinge pe doi dintre ei, apoi cu ajutorul miraculos al fetei de imparata si al corbului ii rapune si pe al treilea si transforma fiecare palat in cate un mar.
- Fratii lui Praslea le scot pe cele trei fete, dra il parasesc pe Praslea in prapastie si se insoara cu fetele cele mari.
- Ajutat de o zgripturoaica pe ai carei pui ii salvase de la balaur, ajunge in lumea lui.
- Se angajeaza ucenic la un argintar si poate indeplini dorinta fetei : fusul cu furca care toarce singur si closca cu puii de aur.
- Fata isi da seama ca ucenicul este Praslea ; adus la palat este recunoscut de imparat, iar cei doi frati isi primesc pedeapsa.
- Voinicul se casatoreste cu fata cea mica si astfel acttiunea se termina cu triumful adevarului, prin intermediul formulei de incheiere.

2.Basmul popular este o opera epica narativa, de mare intindere, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje cu puteri supranaturale care reprezinta fortele binelui si ale raului ; invingatoare ies cele ale binelui. Locul si timpul intamplarilor nu sunt bine precizate.
Aceste trasaturi ale basmului se regasesc si in ’’Praslea cel voinic si merele de aur’’.
Ca orice creatie populara are un caracter anonim si a fost transmis pe cale orala.

Totodata, ca in orice basm, intamplarile s-au petrecut candva, demult pe taramul zmeilor. De aceea intamplarile sunt reale si fantastice.
Reale: imapratul, fii sai, fetele de imparat, dorinta de a prinde hotul, invidia fratilor, casatoria lui Praslea.
Intamplarile fabuloase domina: existenta marului care face mere de aur, furate de zmei. Praslea ajunge pe taramul celalalt se lupta, ucide zmeii. Tot fabuloase sunt si uciderea balaurului, discutia cu corbul, salvarea voinicului de catre zgripturoaica, transformarea palatelor in mere, pedepsirea celor doi frati.

O alta trasatura a basmului este prezenta unor personaje cu puteri supranaturale: Praslea, zmeii, balaurul, corbul, zgripturoaica, toate inzestrate cu insusiri iesite din comun: forta, capacitate de metamorfozare…etc. Unele reprezinta binele: Praslea, altele raul: zmeii si balaurul.
Exista si personaje reale: imparatul, fii, fetele, mesterul argintar care reprezinta modele morale, unele binele, altele raul.Intervin ajutoarele: corbul, fata cea mica de imparat, zgripturoaica.

Conflictul principal ete intre Praslea si zmei, dar si unul secundar intre erou si fratii sai.
Fiind un basm, eroul principal trebuie sa treaca prin mai multe incercari pe care le depaseste.
Astfel Praslea se lupta cu zmeii, omoara balaurul, ajunge in imparatia tatalui sau, faureste furca, closca cu puii de aur si iese biruitor.
In basme exista formule initiale prin care se anticipeaza fabulosul, mediane, care mentin treaz interesul si formule finale care transmit o nota de optimism.
Se observa preferinta pentru cifre magice (trei, sapte, o suta).
Vorbirea directa se imbina cu cea indirecta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.