Praslea cel voinic si merele de aur - demonstratie ca este basm

Trimis la data: 2005-04-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 16
Autor: Palavescu stefan
Dimensiune: 9kb
Voturi: 305
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Praslea cel voinic si merele de aur - Basmul a apărut din cele mai vechi timpuri ca o modalitate de evadare din lumea reală şi de pătrundere într-o lume în care totul este posibil .El reprezintă „o oglindire a vieţii în moduri fabuloase” .
Basmul „Prâslea cel voinic şi merele de aur” a fost cules de Petre Ispirescu de la tatăl său şi inclus in volumul „Legendele si basmele românilor” din 1882 . Din expoziţiune aflăm că un împărat avea un măr ce facea mere de aur ,erau furate , încearcă să prindă hoţul mai mulţi voinici ,fraţii mai mari ,dar şi Prâslea .

Intriga constă în rănirea hoţului şi urmărirea lui . Faptele determinate de intrigă constituie desfăşurarea acţiunii .Prâslea pătrunde pe tărâmul celălalt ,îi ucide pe zmei ,eliberând fetele de împărat care sunt scoase pe tărâmul acesta de fraţii mai mari .Aceştia încearcă să-l ucidă ,dar îl ajută zgripţuroaica şi în cele din urmă ajunge la palatul tatălui său.

Acum acţiunea atinge punctul culminant ,care constă în probele cu ajutorul cărora eroul dovedeşte că el este Prâslea ,salvatorul fetelor de împărat . Deznodământul constă în pedepsirea ucigaşilor şi căsătoria cu fata cea mică ,în urma căreia moşteneşte împărăţia .

Prâslea este personajul principal al basmului .Numele „Prâslea” este genric , trimiţându-ne cu gândul la categoria fraţilor mai mici ,înzestraţi întotdeauna cu puteri excepţionale .

Portretul fizic lipseşte ,dar în titlu este prezentă ca trăsătură fizică voinicia .Totodată , personajul fiind „Prâslea”,el este un Făt-Frumos ,întruchipând cele mai alese însuşiri ale omului din popor ,atât fizice ,cât şi morale .

Trăsăturile morale sunt prezentate atât direct ,cât mai ales indirect ,ele reieşind din fapte ,gânduri ,sentimente ,din relaţiile cu celelalte personaje ,din felul în care vorbeşte . Este un personaj pozitiv .

Încă de la început ,el este cuviincios şi modest ,când împăratul îl dispreţuieşte şi se înduplecă cu greu să îl lase să îşi încerce norocul.
Este isteţ şi precaut ,găsind mijloacele de a învinge somnul când stă de pază şi rănindu-l pe hoţ .

Tot isteţimea îl ajută să înţeleagă intenţia fraţilor mai mari de a-l înlăturaşi se salvează legând de funia cu care trebuia sa-l ridice din prăpastie o pitră deasupra căreia pune căciula . Prăslea este viteaz şi îi înfruntă cu mult curaj pe zmei ,ucigându-i . El este bun la suflet ,deoarece i se face milă de puii zgripţuroaicei şi îi salvează de la moarte ,ucigând balaurul .

Este dârz şi hotărât ,cinstit şi corect .Dovedind generozitate ,îi iarta pe fraţii mai mari care îşi vor primi pedeapsa de la Dumnezeu în dreptatea căruia el crede cu tărie .

Alături de aceste însuşiri obişnuite are şi însuşiri supranaturale ,cu ajutorul cărora depăşeşte încercările prin care trece .El are o putere neobişnuită ,înţelege graiul corbului şi al făpturilor de pe celălalt tărâm ,se transformă în foc etc.

Pentru a-i evidenţia însuţirile alese ,autorul anonim foloseşte ,atât caracterizarea directă , cât şi pe cea indirectă .În mod direct îşi exprimă parerea împăratul ,pentru care Prăslea este un nesocotit ,„un mucos” ,iar relaţiile cu celelalte personaje îi scot în evidenţă indirect însuşirile .Cu unele dintre personaje (fraţii) este prezentat în antiteză .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.