Pravilele laice sau Cartea Romaneasca de Invatatura si de indreptare a legii

Trimis la data: 2014-01-09
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Moldova, in 1646, din porunca domnitorului Vasile Lupu, logofatul Eustachie, marele carturar al curtii domnesti, tipareste la tipografia manastirii Trei Ierarhi, "Cartea romaneasca de invatatura si indreptarea legii". Din titulatura dezvoltata a cartii rezulta izvoarele din care s-a inspirat pravilistul, cu deosebire izvoarele grecesti, precum si scopul lucrarii, de unde reiese clar ca termenul de "invatatura" nu are sens didactic, ci sens de porunca domnesca, obligatorie.
Din acest tratat rezulta in materia penala a legiunii concepte avansate pentru acea vreme.In Tara Romnaneasca, apare aproape in acelasi timp, doar la cativa ani distanta, in 1652, "Indreptarea legii", tiparita l aTargoviste, din porunca domnitorului Matei Basarab, de calugarul Daniil Panoneanu, care va deveni mitropolit al Ardealului.
Legiuirea munteana este ceva mai dezvoltata, cuprinzand o traducere mai pe larg a nomocanonului lui Mihai Malaxus, precum si, in partea finala, dupa normele juridice propriu-zise, chestiuni de gramatica, filosofie, drept canonic.

Robii aveau o calitate imprescriptibila, care nu se incheia decat cu acordul stapanului lor prin eliberare, fie prin denunt, caci pt infractiunile de hiclenie, talharie, calcuzanie(facerea de bani falsi), denuntutul era obligatoriu, aceste infractiuni fiind considerate mai grave de statul feudal.
In materia casatoriei, ea era precedata de logodna, ca in dr. Bizantin. Prin casatorie sotul dobandea o putere maritala destul de larga asupra casatoriei, precum si dr. de a-i administra bunurile dotale(zestrea).

Divortul era admis pt ambii soti, caz in care intervenea partajul, situatie in care sotia putea sa-si redobandeasca bunurile dotale daca nu era vinovata, pt ca daca era vinovata de adulter, era pedepsita cu pierderea zestrei.Pravilele prevedeau ca boierii se vor certa mai putin, de aceea pedepsele fizice erau aplicate taranilor, iar pt boieri ele puteau fi rascumparate.In materia procedurii de judecata , nu exista instante specializate, nu exista institutia apelului si nici cea a autoritatii de lucru judecat.

Ceea ce este interesant de semnalat e faptul ca nu numai pers indriduita sa declanseze procedura o putea face, ci si alte persoane cum ar fi parintele pt copil, mandantul pt mandatar (mandatarii/reprezentantii se numeau ispravnici), vladica (egumenul) pt clerici sau calugari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.