Prefectul

Trimis la data: 2014-02-22
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_T
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Institutia prefectului are o veche istorie si o intalnim inca din Roma antica, fie ca functie publica (de exemplu prefectus urbis), fie ca unitate administrativa (prefectura). [1]
Franta a redat acestei institutii importanta din trecut, in timpul lui Napoleon, care a reinfiintat functia, numind in fruntea departamentelor cate un prefect, reprezentant al guvernului si sef al intregii administratii. Functia de prefect din toate timpurile a avut un dublu caracter: politic si administrativ.
Prin legi ulterioare, in Franta, departamentele s-au regrupat in cadrul regiunilor care vor avea in frunte un prefect.
Constitutia Frantei din 1958 a consacrat constitutional institutia prefectului, aratand in art. 72 alin. 3 ca "in departamente, delegatul guvernului are sarcina de interes national de a controla administratia si de a face respectata legea." In sistemul francez, intr-o vedere de ansamblu, atributiile prefectului se exercita pe cel putin patru directii: ca reprezentant al statului in departamente, ca reprezentant al guvernului - ceea ce subliniaza aspectul politic al rolului sau, ca organ al administratiei generale, ca sef al serviciilor statului in departamente. [2] Prin Decretul din 10 mai 1982 prefectul a primit in regiune aceeasi autoritate cu cea conferita prefectului in fiecare departament.

Deciziile prefectului din departamente imbraca forma hotararilor. Hotararile sunt fie individuale (numiri, autorizatii), fie regulamentare (normative), acestea din urma mai ales in materie de politie administrativa. Aceste acte, uneori, trebuie sa fie precedate de avizul unui organ consultativ (un numar mare dintre aceste consilii cu rol consultativ au fost suprimate in anul 1953). Uneori, de asemenea ele sunt supuse aprobarii ierarhice a ministrului, dar in principiu, tacerea pastrata timp de doua luni de acesta constituie tacita aprobare. Prefectul poate delega o parte din puterile sale de decizie unora dintre colaboratorii sai (secretar general, subprefect).

[3] In Romania, institutia prefectului apare dupa Unirea Principatelor, prin cele doua legi ale lui Cuza - Legea comunala din 1 aprilie 1864 si Legea pentru infiintarea consiliilor judetene din 2 aprilie 1864.Prefectul era capul administratiei judetene si comisar al Guvernului, pe langa Consiliul 646h77g judetean. In aceasta calitate, prefectul putea sesiza cu recurs Guvernul ori de cate ori considera ca s-au adoptat acte de catre consiliul judetean si delegatia permanenta, cu incalcarea legalitatii. [4]

Potrivit reglementarilor cuprinse in Legea pentru organizarea administratiei locale din 1929, prefectul avea o tripla calitate: delegat al autoritatii centrale, reprezentant al Guvernului si seful politiei in judet. Atributiile prefectului de sef al administratiei judetene descentralizate au fost date in competenta presedintelui delegatiei consiliului judetean. Prin legea din 1931 aceste atributii au fost redate din nou prefectului. [5] Legile ulterioare (1936, 1938) nu mai aduc modificari esentiale in statutul functiei de prefect.

In calitate de sef al judetului, nu in calitate de reprezentant al puterii centrale [6], prefectul emitea ordonante, care inainte de a fi publicate se comunicau Ministerului de Interne. Ordonantele aveau ca obiect masuri sanitare, veterinare, lucrari publice si agricole, etc., si erau emise dupa consultarea sefilor serviciilor respective care trebuiau sa le contrasemneze actele. Ministerul de Interne putea oricand sa anuleze ordonantele in totul sau in parte. [7]
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.