Prefectul ca autoritate de tutela administrativa

Trimis la data: 2009-06-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Miruna turcule
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi institutia prefectului este reglementata in Legea administratiei publice locale nr. 69/1991 - articolul 96 - 105 - si care prevede atributiile si rolul sau pe plan local, articolul 122 din Constitutie prevede ca prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local. De la instituirea pentru prima data prin Legea pentru consiliile judetene din 2 - 14 aprilie 1864 si pana la adoptarea Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 - cu exceptia anilor 1948 - 1990 functiei de prefect s-au urmat doua solutii si anume : prefectul administrativ si prefectul politic.
Legea din 1991, ca si cea din 1929 a mers pe varianta prefectul politic, care se caracterizeaza printre altele, prin aceea ca el este numit de Guvern si ca, pentru a fi numit in aceasta functie, legea nu cere o anumita pregatire de specialitate juridica, ci doar calitatea politica care sa-i atraga numirea, de catre Guvern ca reprezentant al sau intr-un judet si in municipiul Bucuresti. Daca serviciile publice descentralizate ale organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sunt serviciile publice in teritoriu ale acestora, tot asa si prefectul, ca reprezentant al Guvernului este functionarul public numit de acesta care isi desfasoara activitatea nu la sediul Guvernului ci in teritoriu in capitalele judetelor si in municipiul Bucuresti.

Prefectul are, intr-un anume fel rolul serviciilor publice descentralizate in unitatile administrativ teritoriale, cu deosebirea ca, in timp ce acestea din urma realizeaza pe plan local, atributiile de specialitate ale organelor administratiei publice centrale care le-au organizat, prefectul realizeaza pe plan local, atributiile de conducere a serviciilor publice descentralizate, dupa cum Guvernul exercita, la nivelul intregii tari conducerea generala a administratiei publice - articolul 101 din Constitutie.

Autonomia locala, mai ales intr-un stat unitar nu poate fi conceputa decat in anumite limite. Aceste limite sunt iminente, unele avand o determinare economica obiectiva, altele fiind determinate de considerente politice. Este de neconceput intr-un stat de drept ca sa fie nesocotita legea, autoritatea executivului central sau a justitiei pe motiv de autonomie locala. Autonomia locala nu poate fi realizata decat in cadrul principiilor statului de drept, principiul autonomiei locale fiind insusi unul din acestea.

In toate tarile democratice la nivelul unitatii administrativ - teritoriale cu gradul cel mai mare de extensie este un reprezentant al statului, mai exact al executivului central, cu rolul de a veghea asupra aplicarii legi de catre autoritatile administratiei publice locale, inclusiv ale comunitatilor autonome. Dupa sistemul francez traditional acest rol la noi l-a avut prefectul. Potrivit articolului 122 prefectul este reprezentantul Guvernului la nivel judetean dar, privind reglementarea in ansamblul ei desprindem urmatoarele calitati ale prefectului:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.