Prefectura si aparatul tehnic de specialitate

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea teorod
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Constitutia si Legea administratiei publice locale nr. 69/1991 au creat si organizat institutia prefectului ca autoritate administrativa ce lucreaza ca reprezentant al Guvernului in judete si in municipiul Bucuresti. Tinand seama de atributiile ce-i revin prefectul nu le-ar putea indeplini daca nu ar avea un aparat tehnic de specialitate, si pentru aceasta, in articolul 105 din Legea nr. 69/1991 s-a prevazut ca prefectura are un aparat tehnic de specialitate a carui structura si atributii se stabilesc prin hotararea Guvernului.
Potrivit prevederilor articolului 283 din Legea pentru organizarea administratiunii locale din 1929, prefectul avea unul sau mai multi functionari administrativi la dispozitia sa dupa cum stabilea directorul ministerial local, care formau cabinetul prefectului. In articolul102 din Legea nr. 69/1991 legiuitorul a folosit pentru a desemna aparatul tehnic de specialitate al prefectului notiunea de prefectura insa, nicaieri in aceasta lege nu sunt prevazute atributii si competente pentru prefectura, ci numai pentru prefect..

Acelasi lucru se intampla si cu primaria pentru ca si aceasta cuprinde aparatul tehnic de specialitate prin care primarul isi exercita atributiile ce-i revin din legi hotarari ale Guvernului ori ale Consiliului local, comunal sau orasenesc. La fel si cu presedintia care cuprinde aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia Presedintele realizeaza atributiile ce ii revin din Constitutie si din legi. Consideram ca primaria, prefectura si presedintia cuprind aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia primarii, prefectii si Presedintele realizeaza sarcinile ce le revin potrivit Constitutiei si legilor tarii.

Aceste notiuni mai au insa si un alt sens si anume acela de cladire in care isi au sediul primarii, prefectii si Presedintele. Daca pentru cladirea in care isi desfasoara activitatea Presedintele in vorbirea curenta se foloseste expresia de "Cotroceni" pentru cladirile in care isi desfasoara activitatea in mod curent primarii si prefectii se folosesc notiunile de "primarie si prefectura". In concluzie notiunile de primarie, prefectura si presedintie au doua sensuri si anume: primul, acela de aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia acesti functionari publici isi realizeaza atributiile ce le revin din Constitutie si legi si, al doilea acela de cladirea in care acestia isi desfasoara in mod permanent activitatea.

Potrivit prevederilor articolului 1 din Hotararea Guvernului nr. 118/1992, la prefecturi se organizeaza un aparat tehnic de specialitate care asigura realizarea atributiilor ce revin potrivit legii, prefectului si comisiei administrative, iar potrivit articolului 6 din aceeasi hotarare, prin aparatul tehnic de specialitate al prefecturilor se asigura indeplinirea atributiilor stabilite de lege pentru prefect, in ceea ce priveste controlul actelor autoritatilor administratiei publice locale si judetene, precum si de coordonare a serviciilor publice ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale, organizate in unitatile administrativ - teritoriale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.