Pregatire marinareasca

Trimis la data: 2015-05-25
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 140
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_C
Dimensiune: 4597kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nava este o constructie speciala destinata transportului pe apa, in conditii de plutire si nescufundabilitate. Conform legii lui Arhimede, orice corp scufundat intr-un lichid este impins la suprafata cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid dezlocuit. De aceea s-a calculat ca acest corp sa poata transporta, deci greutatea sa fie limitata pentru a nu se scufunda.
In construirea unui asemenea corp etans care sa poata transporta si sa se poata deplasa pe o directie dorita, trebuie sa se tina seama de anumite linii si plane de referinta care, dupa cum arata si numele lor, directioneaza dimensiunile caracteristice acestuia.
b) Planul de plutire este planul orizontal definit de suprafata apei calme pe care pluteste nava. Acest plan imparte nava in doua parti: - partea emersa (deasupra apei), numita opera moarta; - partea imersa (sub apa), numita opera vie sau carena navei. Linia de plutire este intersectia suprafetei carenei cu planul de plutire. Dupa fiecare incarcare sau descarcare a navei exista diferite plane si linii de plutire, cea maxima fiind la situatia de plina incarcare.

c) Planul cuplului maestru este sectiunea transversala cu latimea maxima a corpului navei obtinuta prin intersectia cu un plan perpendicular pe linia de baza. La navele avand la partea centrala aceeasi latime maxima, sectiunea maestra se gaseste la jumatatea lungimii intre perpendiculare. Partea din fata se numeste prova, cea din spate se numeste pupa. Linia de baza (linia fundului) este dreapta care tangenteaza chila la partea sa superioara.
c) Latimea maxima (Bmax) este distanta orizontala masurata intre punctele extreme ale corpului navei in sectiunea maestra, netinand seama de partile proeminente ale navei, cum ar fi braul de acostare;

d) Latimea de calcul (B) este distanta masurata pe orizontala in planul cuplului maestru la nivelul liniei de plina incarcare;
e) Inaltimea de constructie (H) este distanta masurata pe verticala in sectiunea maestra de la fata superioara a chilei pana la intersectia suprafetei inferioara a liniei puntii principale;
f) Inaltimea bordului liber (F) este distanta masurata pe verticala, la jumatatea lungimii dintre perpendiculare, intre linia puntii principale si linia de plutire: F = H - T, unde T reprezinta pescajul. Nivelul liniei de plutire de plina incarcare variaza in functie de zona in care se afla nava si anotimp.

Aceste linii pentru diferite zone geografice si anotimpuri sunt materializate pe marca de bord liber.
g) Pescajul navei (T) este distanta masurata pe verticala de la linia de baza la linia pescaj pupa (Tpp), pescaj prova (Tpv) si pescaj mediu (Tm). Relatia dintre pescaje este data de formula Tm = (Tpv + Tpp)/2. Cand pescajul prova este mai mare decat pescajul pupa se spune ca nava este aprovata, iar cand pescajul pupa este mai mare decat pescajul prova, nava este apupata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.