Pregatirea si perfectionarea profesionala a functionarilor publici

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lorena Munteanu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atributiile deosebite care revin functionarilor publici, atat celor care detin functii de conducere cat si de executie, pun pe prim plan problema pregatirii si perfectionarii lor profesionale, in mod temeinic si intr-un cadru organizat. Informatizarea si automatizarea tot mai accentuata a activitatilor din administratia publica, sporirea eficientei organelor si institutiilor publice care realizeaza aceste activitati nu se pot face decat cu functionari temeinic pregatiti din punct de vedere profesional, care sa aiba in permanenta cunostinte la nivelul dezvoltarii contemporane, a stiintei si tehnicii de specialitate.
O asemenea cerinta este de permanenta actualitate daca avem in vedere faptul ca in administratia publica isi desfasoara activitatea un numar important de functionari, cu profesii si nivel de studii foarte variate, cu grade diferite de intelegere si constientizare a rolului social deosebit pe care il are functionarul public.
La unii functionari din administratia publica se manifesta atitudinea de formalism si birocratie, de comoditate si plictiseala in exercitarea unor atributii ale functiei lor.

Activitatea de pregatire si perfectionare profesionala are totodata drept scop actualizarea si imbunatatirea nivelului cunostintelor de specialitate ale functionarilor publici pentru a evita ca ei sa fie depasiti profesional iar eficienta lucrarilor pe care le fac sa aiba о calitate indoielnica.Activitatea de executare in concret a legii si a celorlalte acte normative, cu toata problematica si complexitatea pe care о comporta, nu se poate realiza fara о pregatire temeinica de specialitate a functionarilor publici pentru obtinerea si aprofundarea cunostintelor de baza corespunzatoare sarcinilor si nivelului dezvoltarii actuale a administratiei publice.

Pregatirea de specialitate a functionarilor din administratia publica este asigurata, de regula in scoli de specialitate sau in unele cazuri, prin activitati organizate chiar in cadrul organelor administratiei publice ori unitatilor subordonate acestora. Prin acestea se asigura formarea cadrelor cu pregatire medie. Cadrele cu pregatire superioara se formeaza in facultati si institute de invatamant superior.
Tinand seama de multitudinea si varietatea problemelor ce se rezolva in domeniul administratiei publice, intalnim functionari cu studii superioare, precum si functionari cu pregatire de nivel mediu care ocupa in special posturi de referenti sau realizeaza munci auxiliare din care unele, pana nu de mult,

puteau fi ocupate din lipsa de personal cu studii corespunzatoare, si de absolventi ai scolii elementare, cu experienta verificata si conditia ca intr-un termen determinat sa-si termine liceul la cursuri serale sau fara frecventa. Legea prevede conditiile de studii in specialitate cerute pentru ocuparea unor functii publice, pentru unele prevazandu-se studii medii, pentru altele studii superioare. De altfel, nu ar fi rational si nici posibil ca toate posturile din administratie sa fie ocupate numai de functionari cu studii superioare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.