Pregatirea tehnica in jocul de fotbal la debutanti

Trimis la data: 2011-07-11
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 2365
Autor: ERCULESCU ADRIAN
Dimensiune: 37kb
Voturi: 95
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fotbalul, disciplina sportiva care se bucura de cea mai larga raspandire in lume, a parcurs de la aparitia lui si pana astazi o lunga perioada de dezvoltare si progres. Acest adevarat fenomen social, numit "jocul de fotbal", a determinat realizarea de numeroase studii si cercetari abordand cele mai variate aspecte ale sale, de la cele de ordin metodic, pana la cele de ordin fiziologic si psihologic.
Ca fotbalul feminin si-a castigat un loc sigur intre sporturile de performanta o dovedeste atat faptul ca rata practicarii fotbalului in randul fetelor a crescut considerabil in ultimii ani, cat si numeroasele competitii internationale (campionate europene, campionate mondiale, jocuri olimpice) organizate pentru diferite categorii de varsta-jucatoare sub 17 ani, sub 19 ani, senioare.

Inceputurile fotbalului feminin sunt semnalate intre anii 960 si 1297 in China sub dinastia Tang si Song. Anii 1970 pot fi considerati inceputul practicarii fotbalului feminin in Europa si Noua Zeelanda. Multe tari, pentru a ridica nivelul competitional au recurs la introducerea fotbalului feminin in scoli, organizand competitii la acest nivel si facand apel la antrenori calificati, largind sfera selectiei pana la 11-12 ani.

Astazi, SUA - campioana mondiala in 1991, are peste 6 milioane de jucatoare legitimate care activeaza in campionatul national pe trei regiuni geografice. Suedia - are peste 33 mii jucatoare legitimate, iar fotbalul feminin ocupa locul I ca popularitate. China - din 1980 devine o forta internationala in fotbalul feminin. Divizia lor nationala cuprinde 12 echipe. Restul activitatii fotbalistice se desfasoara in diviziile a 2-a, a 3-a si a 4-a.

Germania - a oficiat fotbalul feminin in 1970 si are peste 520 de mii jucatoare legitimate ce activeaza in peste 3000 de echipe. Campionatul national cuprinde doua serii a cate 11 echipe. Pentru fetite si junioare sunt organizate campionate regionale (Motroc, I. 1995) .
In Romania. Federatia Romana de Fotbal Feminin s-a infiintat in anul 1990, si a avut afiliate peste 40 de cluburi, (aproximativ 1000 de jucatoare legitimate), organizate intr-o serie de divizia A, cu 12 echipe, si trei serii de divizia B, tot cu cate 12 echipe.

Ca urmare a dificultatilor de selectie si instruire, numarul echipelor participante la Campionatul National s-a redus in mod dramatic. intre anii 2000 si 2005 nu erau afiliate decat 8 echipe (deci, aproximativ 200 de jucatoare) iar campionatul intern de fotbal feminin se desfasura pe zone geografice.

Practic existau doua grupe: sud si nord, fiecare cu cate 4 echipe, campioana Romaniei decizandu-se in urma disputarii play-off-ului. Din anul competitional 2005-2006, odata cu afilierea a inca 4 echipe, s-a decis trecerea la sistemul tur-retur, existent si in fotbalul masculin. Totusi, campioana Romaniei, se decide tot in urma disputarii play-off-ului (Gidu, D.V., 2006) .

In prezent, fotbalul feminin este sport olimpic ce dispune de un sistem competitional international foarte bine pus la punct, atat la nivelul senioarelor, cat si la nivelul junioarelor.Desi jocul de fotbal nu necesita aptitudini mult diferite comparativ cu alte jocuri sportive, "fotbalistii buni apar cu precadere acolo unde familia, cercul de cunostinte si colectivitatea mai larga din care face parte individul, cred in utilitatea, in oportunitatea fotbalului, manifestand un adevarat cult pentru aceasta activitate" (M. Epuran, E. Horn, 1985) .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.