Preistoria si epoca bronzului la romani

Trimis la data: 2003-10-19
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 11
Autor: Cristi65mad
Dimensiune: 268kb
Voturi: 343
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Preistoria si epoca bronzului la romani - Informaţiile arheologice despre populaţiile de pe teritoriile noastre încep de foarte timpuriu. Primele dovezi ale vieţii pe teritoriile noastre le avem din picturile rupestre din peştera Gura Chindiei de la Pescari. Preistoria si epoca bronzului la romani
Preistoria si epoca bronzului la romani - Acestea seamănă cu cele din Spania şi Franţa arătându-ne universul religios al vânătorului din paleoliticul de acum 40000 î. Chr. – 10000 î. Chr. În perioada 10000 î. Chr. – 5000 î. Chr. Când marile calote de gheţari se topesc în zona Porţilor de Fier se găsesc urme ale culturii „Schela Cladovei” cu un cuptor de piatră, vase decorate cu picturi şi altele. Tot acum apare şi cultura „Carcea”.

Preistoria si epoca bronzului la romani - Aceasta e caracterizată de vase roşii cu decoraţii albe în forme de spirală. Amuleta găsită la Mitoc – Dealul Galben (fig. 1) demonstrează că populaţia din locurile acestea cunoştea spirala, unghiul şi liniile paralele. Pe un alt obiect descoperit de această dată la Dorohoi care datează din 16000 î. Chr. (fig. 2) descoperim că oamenii de aici aveau şi noţiunea cercului.

Amuleta este ornată cu patru cercuri care înconjoară piatra printr-o sculptură care dovedeşte deosebita măiestrie a sculptorului local. Este interesant că în această zonă s-au găsit şi încercări de alcătuire ale unui eventual alfabet cum ar fi cele de la Tartaria (fig. 3) şi de la Orhei (fig. 4).

Desigur că rămâne o posibilitate reală ca tablele găsite să nu fie altceva decât obiecte de ornament, fragmente dintr-o eventuală frescă de exemplu. Însă există unii specialişti care consideră că detaliile ar putea fi o dovadă sigură şi clară asupra ipotezei. Printre simboluri se poate observa şi svastica. Simbol preluat mai târziu de către nazişti care au transformat-o într-un simbol cu totul diferit faţă de semnificaţia iniţială.

Popoarele din aceste părţi au realizat foarte multe sculpturi şi modelări sub formă de „Madone” şi „Gânditori”. Un astfel de exemplu este cea de la Bodeşti – Frumuşica (fig. 5). Aceasta este împodobită cu motive geometrice remarcabilă prin acurateţea lor care distinge cultura din aceste parţi de culturile înconjurătoare. Se poate observa apariţia liniilor paralele din nou şi simetria figurii care se apropie de perfecţiune, grija pentru detalii fiind un alt element distinctiv.

O relicvă foarte interesantă a artei din această perioadă este cea găsită la Drăguşeni (fig. 6). Ea a fost numită „Coloanele Cerului”. Este o dovadă că artiştii din zonă nu încercau doar să copieze modelele din natură. Ei încercau să atribuie semnificaţii şi reprezentări lumii care-i înconjura.

O altă madonă foarte preţioasă a tezaurului nostru folcloric este cea de la Goloviţa (fig. 7). Şi aici putem deosebi atenţia deosebită pe care o dă sculptorul detaliilor geometrice. Până acum s-a putut cu siguranţă deosebi stilul simbolic în care artistul antic şi-a făcut reprezentările. Arta sa se apropie mai mult de sculptura marelui Brâncuşi decât de cea a Romei sau a Greciei Antice.

Remarcabilă de asemenea este şi „Hora” descoperită la Bodeşti – Frumuşica (fig. 8). Artistul a încercat să imortalizeze momentul horei, care se pare că datează din acele vechi timpuri. Arta sa a rămas o dovadă a vieţii din acele vremuri, o imagine păstrată mai bine decât multe descrieri greceşti ori romane şi mult mai vechi decât acestea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.