Prejudiciul in cadrul raspunderii civile delictuale

Trimis la data: 2011-09-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 389
Autor: Dumitrache elena claudia Dimensiune: 416kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie este reglementata de art. 998-999 civ. Potrivit art. 998 C. civ. "orice fapta a omuiui, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui gresala s-a ocazionat, a-l repara conform art. 999 C. civ, "omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa".

Pentru a se putea angaja raspunderea civila delictuala este necesara intrunirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
Existenta unui prejudiciu
existenta unei fapte ilicite
existenta unei legaturi de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu
existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul;
existenta capacitatii delictuale a celui ce a savarsit fapta ilicita

Aceasta conditie este sustinuta numai de o parte dintre autori, aratandu-se ca este un element implicat in conditia vinovatiei, dar opinia majoritara este ca aceasta constituie numai un element al conditiei culpei autorului faptei prejudiciabile.In noul Cod civil se prevede faptul ca cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu intentie sau din culpa, este obligat sa il repare, autorul prejudiciului raspunzand pentru cea mai usoara culpa.

In aprecierea culpei, se va tine seama de imprejurarile in care s-a produs prejudiciul, straine de persoana autorului faptei, precum si, daca este cazul, de faptul ca prejudiciul a fost cauzat de un profesionist in exercitiul activitatii sale.1
In continuare vom analiza detaliat prejudiciul.
2. Prejudiciul
2.1. Notiune

Primul element al delictului civil este desemnat prin termenii de prejudiciu, dauna sau cauza, acesti termeni fiind considerati in aceasta materie ca fiind sinonimi.In Iiteratura de specialitate s-a statuat ca prejudiciul consta in rezultatul, in efectul negativ suferit de o anumita persoana, ca urmare a faptei ilicite savarsite de o alta persoana sau ca urmare a "faptei" unui animal sau lucru, pentru care este tinuta sa raspunda o anumita persoana.

In doctrina veche s-a afirmat ca pentru a exista responsabilitate in sensul art 998 C.civ. este necesar ca paguba sa fi cauzat o pierdere reala- damnum emergens sau sa-l fi lipsit de un castig - lucrum cessans.
Nu poate exista raspunderea delictuala daca nu s-a produs un prejudiciu, nu are dreptul de a cere nicio reparatie pentru ca nu poate face dovada niciunui interes: pas d" interes, pas d"action.Pot constitui prtejudicii: vatamarea sanatatii unei persoane, distrugerea sau deteriorarea unor bunuri, decesul sustjnatorului legal al unei persoane.

2.2. Clasificarea prejudiciilor:
Prejudiciile sunt susceptibile de mai multe clasificari:
a) prejudicii patrimoniale si nepatrimoniale
Prejudiciile patrimoniale sunt cele evaluabile in bani, care au un continut economic, cum ar fi: distrugerea sau sustragerea unui bun, uciderea unui animal, vatamarea sanatatii unei persoane, pierderea totala sau partiala a unui drept.

Prejudiciile nepatrimoniale sunt consecintele daunatoare care nu pot fi evaluate in bani, care rezulta din incalcarile drepturilor personale, fara continut economic, cum sunt: moatea, durerile fizice sau pshihice, atingerile aduse fizionomiei unei persoane, atingerea adusa onoarei sau demnitatii unei persoane.
b) Prejudicii cauzate direct persoanei umane si prejudicii cauzate direct bunurilor sale: atingere adusa fiintei umane sau distrugerii, degradarii unui bun.

c) Prejudicii previzibile si prejudicii imprevizibile.
Prejudiciile previzibile sunt acelea care puteau fi prevazute in momentul savarsirii faptei ilicite, toate celelalte fiind imprevizibile.
d) Prejudicii instantanee (moartea unui animal) si prejudicii succesive care se produc continuu sau intr-o perioada indelungata cum este o boala cronica sau o infirmitate

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.