Prelucrarea metalelor prin aschiere

Trimis la data: 2012-01-29 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1483
Autor: Andreea oana Dimensiune: 1390kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Majoritatea pieselor componente ale masinilor si aparatelor pentru care se cere precizie si netezirea corespunzatoare a suprafetelor sunt supuse unui proces de prelucrare mecanica prin aschiere .Prelucrarea prin aschiere presupune indepartarea de pe suprafata semifabricatului a adausului de prelucrare .Adausul de prelucrare trebuie sa fie cit mai mic ,pentru a se face economie de metal ,de timp ,precum si pentru a se reduce consumul de scule aschietoare .Adausul de prelucrare se stabileste pe baza unor normative sau se poate determina prin calcul in cazul unui numar mare de piese ,deoarece in acest caz este foarte important stabilirea unei valori cit mai rationale ,asa cum s-a subliniat mai sus .

Procesul formarii aschiei
In procesul de prelucrare desprinderea aschilor are loc ca urmare a actiuni fortei F aplicata asupra sculei aschietoare .Apasarea exercitatade scula creste treptat ,producind la inceput deformarea locala ,in stare elastica a materialului ,dupa care, pe masura ce apasarea creste ,deformatiile trec in stare plastica alunecind pe suprafata sculei aschietoare .Datorita frecarilor intense ce apar intre suprafata sculei si materialul indepartat apar modificari structurale atit la materialul desprins cit si in suprafata suprficiala a piesei .

Procesul intens de comprimare a metalului la formarea aschilor poarta numele de tasare aaschiei si este rezultatul direct al deformari plastice la care este supus, local ,materialul in timpul prelucrarii .
Fenomenul de tasare este ifluentat de natura materialului piesei ,geometria sculei si viteza de aschiere.

Tipuri de aschii.
Forma aschilor rezultate la prelucrarea prin aschiere depinde de natura materialului de prelucrat ,de forma geometrics a sculei ,de regimul de aschiere,etc.Dupa forma lor aschile pot fii :
--de rupere ,care se prezints sub forma de partii izolate rupte una de alta .Aceste aschii se obtin de regula la prelucrarea materialelor fragile ,cum ar fii fonta ,bronzurile,etc.
-- de forfecare sau de fragmentare ,care se prezinta sub forma unor elemente unite intre ele ,avind o suprafata zimtata pe partea concava a aschiei. De obicei aceste aschi se obtin la prelucrarea materrialelor dure si semidure .
-- continue sau de curgere care se prezinta sub forma unor pamblici continui netede ,aschi ce se obtin la prelucrarea materialelor moi ,a alamelor ,etc.

Miscari necesare la aschiere si dimensiunile aschei
Desprinderea aschilor de pe suprafata unui semifabricat presupune o miscare felativa intre scula aschietoare si piesa de prelucrat .Miscarea imprimata sculei aschietoare (la frezare),sau piesei de prelucrat (la strunjire),in vederea detasarii aschilor ,se numeste miscare principala de aschiere.Miscarea principala poate fii :de rotatie sau de translatie

Pe linga miscarea principala de aschiere este necesara si o miscare de avans care asigura detasarea continua a aschilor . Aceasta miscare poate fi executata de scula aschietoare (la strunjire ,rabotare)sau de piesa de prelucrat (la frezare ,mortezare ).Suprafata de pe care se indeparteaza aschile se numeste suprafata de aschiere iar suprafata rezultata in urma aschieri se numeste suprafata aschiata .Dimensiunile aschilor depind de regimul de aschiere ales ,regim ce include avansul sculei aschietoare si viteza de rotatie a piesei (la strunjire ) sau viteza de rotatie a sculei si viteza de avans a piesei (la frezare) .

Latimea aschiei reprezinta distanta dintre suprafata de aschiat si suprafata aschiata ,masurata pe suprafata de aschiere .Grosimea aschiei este data de avansul facut de scula aschietoare in suprafata de aschiat la o rotatie completa a piesei .Aceste dimensiuni se masoara in milimetri .

Scule aschietoare
Cu ajutorul sculelor aschietoare are loc desprinderea stratului de material de pe suprafata unei piese si generarea unei suprafete de o anumita forma si dimensiuni .pentru ca procesul de aschiere sa poata fii realizat este necesar ca scula aschietoare sa indeplineasca anumite conditii legate de forma sa geometrica si de proprietatiile materialului din care este executata.In general sculele au doua partii principale ,una activa(A) cu care se realizeaza desprinderea aschiilor si una pasiva(B) care este partea de prindere .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.