Premisele umanismului romanesc-primele manifestari in limba romana

Trimis la data: 2009-10-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 96
Autor: Mihai Negeoiu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cronicarii moldoveni Grigore Ureche si Miron Costin vorbesc despre originile noastre romane, negand existenta elementului dac. De altfel, Miron Costin redacteaza prima istorie care arata originile pur romane ale poporului sau, "De neamul moldovenilor", linie continuata de Dimitrie Cantemir, apoi de Scoala Ardeleana, cel mai de seama reprezentant al ei in acest domeniu fiind Petru Maior. De altfel, o sumara ancheta asupra marturiilor europene din sec. XV-XVIII relative la originea romanilor,releva ideea descendentei romanilor din coloniile romane aduse de Traian in Dacia.
Teoriile savantilor romani ai Scolii Ardelene (Samuil Micu-Klein, Petru Maior, Gheorghe Sincai) care pledau pentru originea pur romana a romanilor, au fost preluate de partizanii teoriei imigrationiste (Fr. J. Sulzer, J. Chr. von Engel, R. Roessler), ce acceptau ad litteram marturiile lui Julian Apostatul (Caesares 327) si Eutropius (Breviarium, VIII, 6, 2)

Dupa care Traian ar fi nimicit poporul getilor, respectiv Dacia ar fi ramas lipsita de barbati ca urmare a indelungatelor razboaie contra lui Traian, apreciate ulterior ca fiind doar formule retorice, neconfirmate de inscriptiile care folosesc termeni normali pentru definirea unei victorii, respectiv infrangeri militare - vicit, triumphavit, superavit. Odata cu evolutia societatii romanesti, in a doua jumatate a secolului XIX, ideea persistentei elementului dacic, ca o componenta fondatoare a poporului roman, capata o noua dimensiune.

Tonul este dat chiar de un om politic, Ion C. Bratianu, si este continuat cu mare avant de catre Hasdeu, care devine sustinatorul cel mai fervent al continuitatii dace, cu argumente lingvistice, intr-un moment in care curentul latinist era primordial, si de Cezar Bolliac in sensul cautarii de vestigii materiale dacice. In intervalul 1870-1880, se produce o reevaluare a problemei originilor poporului roman, care din romane pure, ulterior romane amestecate, devin acum daco-romane.

Daca Grigore Tocilescu si Dimitrie Onciul pledeaza pentru o pondere limitata a elementului dacic in aceasta sinteza, A. D. Xenopol aduce argumente de ordin toponimic si antroponimic in favoarea prezentei elementului autohton.Premisele umanismului romanesc-primele manifestari in limba romana Manuscrisele.

Cel dintai manuscris descoperit este cel de la Ieud(1393),urmat de Scrisoarea lui Neacsu(1521) prin care ,judele Brasovului,Hans Benkner,este informat asupra miscarii trupelor turcesti in vederea atacarii Ardealului si Brasovului.Atat unul cat si altu releva posibilitati de expunere in limba romana.In contextual celui de-al doilea mai apar foarte putine cuvinte slavone ipac(iarasi),za(despre),i(zi),toate de legatura.Esenta limbii romana spune si Cartojan,se infatiseaza "curate si limpede!"

Alfabetul chirilic pare,de asemenea,adaptat nevoilor limbii romane.Tot acum se trece la elaborarea actelor oficiale in limba romana:in Moldova,in timpul domniei lui Petre Schiopul(1574-1589)si in Tara Romaneasca, in vremea lui Mihai Viteazu(1593-1601),fapt deosebit de important pentru afirmarea si consolidarea limbii noastre
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.