Premonitia - sarlatanie sau adevar?

Trimis la data: 2002-09-29
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 2267
Autor: Livia Soare
Dimensiune: 6kb
Voturi: 129
Tipul fisierelor: htm
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa ce toate prezicirele nefaste legate de eclipsa solara s-au dovedit pacalele, credibilitatea urmasilor lui Nostradamus s-a cam topit. Asta nu presupune insa ca " Pemonitia" inseamna intodeauna sarlatenie. Exista oameni cu un dar innascut al previziunii. Faptele o dovedesc. Definitia premonitiei nu exceleaza prin concretete. Se spune ca este capacitatea pe care o au anumite persoane de aprezice viitorul.
Inzestrate cu darul unei presimtiri speciale, aceste persoane sunt numite: magi, ghicitori, extrasenzoriali, prezicatori, magicieni, oracole, vizionari, profeti, astrologi, vrajitori, samani, sibile, etc. In ce-i priveste pe cercetori (psihologi, psihiatri, medici, etc.) ei utlizeaza termeni diferiti pentru a evoca premonitia, in functie de spatiul si timpul in care opereaza: retrocognitie - pentru perceperea evenimentelelor trecutului, clarviziune - pentru evenimentele din prezent si premonitie (sau profetie) in cazul evenimentelor din viitor.

Cercetarile doctorului Osty
Primele cercetari stiintifice ale premonitiei se datoreaza unui francez: doctorul Eugene Osty (1874 - 1938) care, in laboratorul sau de la Institul Metafizic International (IMI) din Paris, testa in fel si chip calitatile de vizionari ale pacientilor sai. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, el a facut pe unul dintre cei mai buni subiecti ai sai, literatul Pascal Forthuny (1872 - 1963), o serie de 163 teste consecutive, al caror nivel de reusita a fost de 65 %.

Un alt cobai a fost Jeanne Leplace, un medic de sex feminin, care declara ca, in momentele de luna plina sau cand era furioasa ii cresteau capacitatile de clarvazatoare. In acele momente simtea o senzatie puternica in plexul solar manifestandu-se sub forma unei calduri care parea ca erupe. Dar, de departe, cel mai bun subiect al doctorului Eugene Osty a fost germanul Ludwig kahn (1874 - 1938). Iata un test relevator in ceea ce priveste puterea sa.

Pe 21 februarie 1925, Kahn a solicitat un subiect care sa-si scrie gandurile cei trec prin minte pe trei bucati de hartie, apoi sa le indoaie de cat mai multe ori cu putinta, in timp ce iese din camera. Din motive de onestitate, a fost ales un general de armata, pe nume Ferrie. El a scris in prezenta doctorului Osty, cele trei mesaje: pe prima hartie a notat "lampa cu trei electrozi", pe cea de-a doua - "ipoteza lui Wegener", iar pe cea de-a treia - "sanatatea este bunul cel mai de pret". Dupa aceea, doctorul Osty l-a rugat pe Cahn sa se intoarca in camera, sa stea in picioare, la un metru si jumatate de general si sa spuna cu voce tare ce "vede" pe fiecare bucata de hartie. Iata raspunsul clarvazatorului:" Pe prima hartie ati scris: electrozi ..... lampa.... lampa cu trei electozi. Pe cea de-a doua : ipoteza cu Wegner. Pe cea de-a treia : sanatatea este bunul cel mai de pret".

Kahn reusise sa ghiceasca cele trei mesaje, ba chiar si ordinea in care fusesera scrise!

Clarviziune si joc
In cartea sa, intitulata " Dezvoltati-va puterile paranormale ", parapsihologul francez Jcques Mandola releva un fapt straniu care nu poate fi considerat drept proba stiintifica, dar care nici nu este o simpla intamplare : numerosi clarvazatori au avut revelatia darului lor in urma unui soc fizic, sau afectiv intens. Astfel, celebrul Nostradamus a inceput a inceput sa-si scrie " centurile " la 36 ani, la doar cateva zile de la moartea primei sale sotii si a celor doi copii. Pascal Forthuny, care a colaborat cu doctorul Osty a devenit clarvazator la varsta de 47 ani, dupa ce si-a pierdut fiul.

Jeanne Leplace i-au sporit facultatile paranormale in urma a doua maladii: o scarlatina la 14 ani, si o gripa la 18 ani. Unul din cei mai cunoscuti clarvazatori din prezent, Mario de Sabato, a avut prima sa viziune in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la varsta de 7 ani, cand a anuntat, cu cateva zeci de secunde caderea unei bombe in apropierea imobilului in care locuia. Astfel, a salvat viata a 10 persoane. Celebrul Belline, supranumit " printul clarvazatorilor ", autorul best - sellerului " Cea de-a treia ureche " , si-a descoperit capacitatile de premonitie cand s-a imbolnavit de tuberculoza: " boala care ma tinea la pat fusese lucrul care a declansat eliberarea unei capacitati pe care nici nu o banuiam inainte sa intru la Sanatoriu ".

Dar astfel de fenomene nu li s-au intimplat doar clarvazatorilor europeni. Americanul Edgar Cayce (1869 - 1945), cunoscut pentru numeroasele sale preziceri proferate in stare de hipnoza (de aceea a si fost numit " profetul adormit "), si-a descoperit capacitatile de prezicere dupa ce a primit, pe cand era copil o lovitura de minge de baseball in vertebrele cervicale, soc care l-a lasat paralizat timp de mai multe luni.

O piata enorma
Este interesant de notat ca toti clarvazatorii, fie ei celebri sau anonimi, poseda o caracteristica comuna. In cabinetul lor, la cererea clientilor pe care ii consulta, prezicirele lor vizeaza intotdeauna patru domenii: dragoste, sanatatea, banii si locul de munca. Clientii clarvazatorilor fac parte din toate clasele sociale. Unii clarvazatori se pot lauda ca au in prezent printre clientii lor sefi de stat, regi, regine, ministri.

Succesul clarvazatorilor profesionisti se explica in mod esential prin faptul ca izbutesc uneori sa indrepte destine. Ei sunt asemanati cu psihiatrii si psihanalistii pentru ca, in camerele intunecate ale cabinetelor lor clientii isi dezvaluie secretele intime si asteapta ca influentile negative care le otravesc viata sa fie definitiv alungate de " cei care vad".

La ora actuala numarul clarvazatorilor este foarte mare. Unii dintre ei lucreza oficial, dar multi altii sunt niste sarlatani. Majoritatea clarvazatorilor sunt femei, reprezentand 80 % din total. Sa fie acesta o dovada a unei predominante a intuitiei si a sensibilitatii feminine in clarviziune ? Fara indoiala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.