Preot si filozof - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-02-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eminescu nu este un scriitor religios, care sa-si fi sistematizat creatia in jurul Dumnezeirii, precum sfintii.El face parte din tagma acelor creatori(Edgar A.Poe, Baudelaire, Rilke,T.S. Eloot, Arghezi, Blaga)in opera carora reliogizitatea este difuza si il stapaneste mai mult o preocupare vizand istoria religiilor".In tot scrisul sau se degaja o obsesie antropogonica, concretizata intr-o acuta nevoie de intrebari.
S-au incercat pana acum cateva raspunsuri la problema credintei marelui artist ganditor. Unii l-au socotit ateu ireductibil, altii un credincios fervent, fiecare intemeindu-se pe unul sau mai multe texte.
Este, aceasta, marca unei abordari culturale si filosofice a religiilor. Sincretismul religios regasibil in opera sa literara se datoreaza impletirii invataturilor Bibliei si ortodoxismului cu care Eminescu a luat contact, fara indoiala, inca din copilarie, la Ipotesti, cu invatatura filozofica de factura germana, si cu religiile asiatice, primite pe filiera livresca. Aceste surse de revelare a adevarurilor se transforma si devin prin traire si experienta personala, intr-o conceptie cosmogonica originala, una dintre cele mai valoroase din literatura lumii.

Pentru ca Eminescu a avut si din punct de vedere biografic experiente religioase importante: in copilarie, parintii sai aveau o bisericuta de familie chiar in spatele casei; in aceeasi perioada, Eminescu isi vizita frecvent matusile, calugarite la Agafton; la Cernauti, Eminescu a urmat clasele a treia si a patra "la scoala primara greco-orientala" 3 si aici "cele mai bune note le avea Eminescu din religie, din limba si literatura romana si din istoria universala"4. In pelerinajul spre Blaj a poposit in casele protopopilor din Tg. Mures si Rasinari. A frecventat si chiar a locuit in manastiri: Agafton, Putna, Rasca sau Galata, Golia, Trei Ierarhi, din Iasi sau Caimata din Bucuresti, o parte dintre creatiile sale intamplandu-si ivirea in aceste locuri.

Intr-adevar, poetul ganditor roman este si el o fiinta plina de contradictii, ca oricare alt om, asa cum dovedeste psihologia moderna abisala. Dualismul acesta intretine in personalitatile inalt creatoare o polaritate, o tensiune adesea greu suportabila. Goethe, care pune in gura unui personaj al sau celebrele cuvinte... "Doua suflete locuiesc in pieptul meu", adaugand si "unul vrea sa se desparta de celalalt".Si in cautarile lui infrigurate, patimase, a pendulat el, liricul admirabil, "intre filosofii", s-a cufundat in mituri, a incercat sa patrunda in stiinta, cercetand necontenit caile ce duc spre frumuseti si adevaruri supreme.

Demonismul si antagonismul intre simboluri (inger si demon) sunt abordari tangente acestei problematici, pretexte pentru largi desfasurari ale unor concepte estetice. Pe de alta parte, "Mihai a dobandit primele invataturi de la preotul satului care, fireste, l-a initiat in buchile vechilor scrieri bisericesti, familiarizandu-l astfel de timpuriu cu acele carti care cuprindeau toata traditia ortodoxa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.