Presa scrisa

Trimis la data: 2009-04-02 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1726
Autor: Nebunish Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stirea este un gen jurnalistic care prezintă acțiunea pe care o pune într-o formă comunicabilă. Este definită ca fiind o comunicare scurtă, comunicabilă, a unui fapt social, a unui proces ssocial sau a rezultutatului unei cunoștințe indite sau a unei manifestări de idei.

Știrea ia naștere la confluența a 3 elemente semnificative:
1. un eveniment care implică un anumit tip de acțiune
2. o informație care se descrie, relatează despre eveniment
3. un public căruia îi sunt adresate știrile

Știrea răspunde la urătoarele întrebări:
CINE?
UNDE?
CÂND?
DE CE?
CUM?
Acestea sunt întrebările la care răspunde leadul
Hintul = cuv. cheie înaintea titlului

2. RELATAREA
Relatarea este o formă intermediară între știre și reportaj, reprezentând de fapt o știre extinsă în paragrafele 2 și 3 adică încearcă să răspundă textual prin descriere și narațiune.

Sorin Preda consideră că relatarea un amestec procedee jurnalistice, o intersecție de genuri: știre, opinie, reportaj și mai rar interviu. Cristian Florin Popescu consideră că relatarea este un gen jurnalistic specific presei tipărite aflat la întretăierea mai multor drumuri care pornesc de la știre către interviu, reportaj, jurnalism interpretare.

Relatarea este o narațiune de mai mare întindere decât știrea scrisă la persoana a IIIa referitoare la fapte absolut reale.
Mai mult decât oricare gen, relatarea obligă ziaristul să fie prezent la locul evenimentului și să informeze obiectv despre ceea ce s-a întâmplat.

3.REPORTAJUL
Este o specie publicistică care folosind mijloacele artistice informeză asupra unor evenimente, situații, realizări pe baza unei documentații la fața locului.

Geo Bogza: „Reportajul trebuie să fie un fragment de viaţă din care unii să înteleagă ce este viaţa, iar alţii cum trebuie trăită”.
Scopul redactării unui reportaj este acela de a-i face pe cititori să vadă, să audă, să simtă ceea ce însuşi jurnalistul a auzit, a văzut şi a simţit.

Caracteristicile reportajului:
- Proximitatea temporală, spacială
- Neobişuitul faptelor
- Conflictul
- Consecinţele
- Captarea interesului uman

Clasificarea reportajelor:
1. Schiţe de interes uman
2. Documente umane
3. Relatări despre persoane importante
4. Reportaje istorice
5. Schiţe de călătorie
6. Reportaje de interpretare
7. Reportaje de popularizarea ştiinţei
8. Orientarea grafică

Phillipe Gaillard ( tehnici de jurnalism)
„ De o parte există reprezintă specializate, care se mai cheamă uneori cronici parlamentare, judiciare, sportive. De altă parte găsim peportajul mai puţin specializat care constă în tratarea unor subiecte fără legătură între ele şi al căror tip este reprezentat de informare generală”.

Tipologii de reportaje:
1) În funcţie de tema reportajului:
- De specialite: politic, economic, social- cetăţenesc, cultural, sportiv
- De informare generală: de că lătorie, de fapt divers, portret, cultural, monografic, publicitar

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.