Prescriptia Extinctiva

Trimis la data: 2006-11-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Renata Dobrescu Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prescriptia Extinctiva
Prescripţia, în termenii art. 1837 din Codul Civil, este un mijloc de a dobândi proprietatea sau de a se libera de o obligaţie, în condiţiile stabilite de lege. Ea este achizitivă, când conduce la dobândirea unui drept şi, respectiv extinctivă sau eliberatorie, când permite exonerarea debitorului de îndeplinirea unei obligaţii prealabile. În ambele cazuri timpul este elementul cheie esenţial, servind fie la dobândirea, achiziţionarea unui drept, fie la stingerea, la pierderea lui.
Prescriptia Extinctiva

Prescriptia Extinctiva
Pentru a opera uzucapiunea sau prescripţia achizitivă trebuie ca uzucapantul să fi posedat un bun în mod continuu şi neîntrerupt, paşnic, public şi sub numele de proprietar. În schimb, pentru a interveni prescripţia extinctivă este necesară simpla inacţiune a titularului dreptului, într-un interval de timp socotit suficient de lung, pentru a atrage stingerea dreptului material la acţiune şi exonerarea, în acest fel, de răspunderea civilă a subiectului pasiv al raportului obligaţional.

Deşi admisă de legiuitor, instituţia prescripţiei este oare utilă şi, mai ales morală? Iată, aşadar, o primă problemă, care vizează însuşi fundamentul său economic, social şi etic. Fiind chemată să asigure pacea şi liniştea socială, prin consolidarea situaţiilor juridice incerte sau îndoielnice, instituţia prescripţiei se numără printre mecanismele tehnice cele mai redutabile, căci, nu întâmplător Cassiodorius a desemnat-o „patrona generis humani”, iar Cicero a considerat-o ca fiind „finis sollicitudinis et periculi litium”. Chiar Justinian, care personal dezavua o asemenea instituţie, deoarece putea să aibă ca efect consacrarea unei nedreptăţi (impium praesidium), i-a recunoscut însă avantajele şi a procedat la o reformă a acesteia prin contopirea celor două forme de prescripţie, deoarece aveau acelaşi fundament şi se întemeiau pe aceleaşi principii.

Noţiunea prescripţiei extinctive:
Prescriptia Extinctiva
Prescripţia extinctivă nu este definită în legea civilă. Totuşi, Decretul 167 / 1958 în art. 1, alin. 1, consacră efectul prescripţiei extinctive “dreptul la acţiune având un obiect patrimonial, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost executat în temeiul stabilit de lege”. Putem defini prescripţia extinctivă din dreptul civil ca fiind stingerea dreptului la acţiune neexercitat în termenul de prescriptie.

Reglementarea prescriptiei extinctive din dreptul civil:
Prescriptia Extinctiva
Actele normative în vigoare, în care se găsesc normele ce formează instituţia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :
- Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescripţia extinctivă care este ”legea generală” sau “dreptul comun” în materie;
- Codul civil ( în special titlul XX - “despre prescripţia din cartea a III-a “ ) în masura în care a suferit modificări sau abrogări;
- Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu amintim Legea nr. 29 / 1990, privind contenciosul administrativ , Legea 105 / 1992, privind raporturile de drept international privat.

Caracterul normelor care reglementează prescripţia extinctivă:
Prescriptia Extinctiva
O problemă strâns legată de “reglementarea prescripţiei extinctive, este aceea a caracterului – imperativ sau dispozitiv – al normelor ce formează această instituţie”.
Prescriptia extinctivă este calificată ca o instituţie de ordine publică. Totuşi problema care se ridică, este aceea de a şti dacă este bine sau nu să se păstreze caracterul imperativ al normelor prescripţiei extinctive şi în viitoarea reglementare. Se consideră că soluţia potrivită ( opinia profesorului Belein ) este aceea de a reveni la sistemul codului civil – prescripţia trebuie aplicată dacă cel interesat ( de regula pârâtul ) o invocă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.