Presedintele Romaniei

Trimis la data: 2009-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 2121
Autor: Hannah Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Rolul Preşedintelui României,potrivit prevederilor art.80 din Constituţia României adoptată în anul 1991,este acela de:
-a)şef al statului;
-b)şef al executivului(alături de Guvern);
-c)garant al Constituţiei si mediator între puterile statului.
Dacă pe plan normativ textul Constituţiei pare a privilegia Guvernul în relaţia cu administraţia[potrivit art.102 alin.(1),„Guvernul(…) exercita conducerea generala a administraţiei publice”],este incontestabil ca practica conduce spre o putere însemnata a Preşedintelui României,care poate impulsiona activitatea executivului în acest domeniu.De altfel,în doctrinǎ, executivul românesc actual este caracterizat ca un bicefal.

În activitatea sa,Preşedintele României emite nu numai acte juridice, politice,ci efectuează şi operaţiuni administrative sau fapte materiale: semneazǎ decrete,tratate internaţionale,pune sigiliul ş.a.

Pentru executarea de cǎtre Preşedintele României a prerogativelor care îi sunt stabilite prin Constituţie şi prin alte legi,se organizează şi funcţionează Administraţia Prezidenţialǎ care cuprinde serviciile publice aflate la dispoziţia Preşedintelui pentru îndeplinirea atribuţiilor sale.

Pentru faptele sǎvârşite în exercitarea funcţiei,Preşedintele României are atât o rǎspundere politică,cât şi una juridicǎ.

În temeiul art.84 alin..(2) raportat la art.72alin..(1) din Constituţia României,Preşedintele republicii se bucură de imunitate.
Acesta nu poate fi tras la rǎspundere pentru voturile(în CSAT,de exemplu) şi pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Rǎspunderea juridicǎ a Preşedintelui poate fi atrasǎ în condiţiile art.95 şi 96 din Constituţia României,republicat,pe baza procedurii constituţionale.Pentru faptele care nu au legatură cu prerogativele funcţiei de preşedinte,persoana care exercitǎ funcţia urmeazǎ a răspunde potrivit dreptului comun,ca orice cetaţean.

Dizolvarea Parlamentului de către Preşedintele României.Potrivit art.89 din Constituţia României,printre prerogativele Preşedintelui României se numărǎ şi dizolvarea

Parlamentului.Preşedintele poate dizolva organul legislativ doar în anumite condiţii.Alin.(1) al art.89 din Constituţie prevede faptul că Preşedintele României poate dizolva Parlamentul numai dacǎ acesta nu a aprobat formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare,şi numai după refuzarea a cel putin 2 solicitǎri de investitură.

In alin (2) al art.89 din Constituţie este precizat faptul că în decursul unui an organul legislativ poate fi dizolvat o singură dată.
Ultimul alineat al art.89 din Constituţie menţioneazǎ faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare,de război,de asediu sau de urgenţă.

Constituţia S.U.A. prevede în art.2 cǎ „puterea executivă va fi exercitatǎ de Preşedintele S.U.A.”. Preşedintele american este o figură proeminentă a întregii vieţi politice americane.Ales odată la patru ani prin votul electorilor,el nu poate avea mai mult de două mandate(în conformitate cu prevederile Amendamentului XXII din 1951,nimeni nu poate fi ales preşedinte mai mult de două mandate;Franklin Delano Roosevelt ales preşedinte de 4 ori a constituit singura excepţie în viaţa politicǎ americană.)

Preşedintele S.U.A. dispune prin tradiţie de importante prerogative . Anumite puteri ale Preşedintelui sunt consacrate de Constituţie,altele au rezultat din interpretarea Constituţiei dincolo de dispoziţiile sale constituţionale.Practic,interpretarea dispoziţiilor constituţionale poartă numele de cutume constituţionale.

Sunt considerate funcţii tradiţionale ale Preşedintelui:
a)şef al statului;
b)şef al puterii executive(al Guvernului);
c)comandant suprem al forţelor armate;
d)şef al diplomaţiei;
e)şef al partidului care l-a propus candidat la presedinţie.Aceastǎ prerogativă nu înseamnǎ că Preşedintele ar ocupa o anumită ierarhie în partid,ci este o obligaţie moralǎ a acestuia de a susţine partidul şi de a contribui la sporirea prestigiului şi numărului de simpatizanţi al acestuia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.