Presedintele consiliului judetean

Trimis la data: 2010-11-11
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 195
Autor: Oana Birea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eliberarea din functie a presedintelui consiliului judetean se face prin votul secret a cel putin 2/3 din numarul consilierilor in functie, la propunerea a cel putin 1/3 din numarul acestora, daca a emis in decurs de trei luni, cel putin 3 dispozitii care au fost anulate de instanta de contencios administrativ intrucat au contravenit intereselor generale ale statului ori ale judetului sau au incalcat Constitutia si legile tarii. Din textul art. 113 alin. 2 din Legea nr. 215/2001 deducem ca numarul maxim de dispozitii (3) cerut de lege, nu face nici o distinctie intre acestea, daca au caracter normativ sau individual.
Mai mult, legea in generalitatea ei stabileste ca si vicepresedintii pot fi eliberati din functie, in aceleasi conditii ca si presedintele, daca s-a constatat, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, ca acestia au contravenit, in exercitarea sarcinilor ce le-au revenit, intereselor generale ale statului ori ale judetului sau au incalcat Constitutia si legile tarii. Aceasta prevedere, prin gradul ei mare de generalitate nu poate sa-si gaseasca niciodata aplicarea in practica administratiei publice.

Presedintele consiliului judetean reprezinta judetul in relatiile cu celelalte autoritati publice, cu persoanele fizice si juridice romane si straine, precum si in justitie, dar in acelasi timp si raspunde, in fata consiliului judetean, de buna functionare a administratiei publice judetene, a aparatului propriu de specialitate pe care il conduce si il controleaza.

Din reglementarea legala a organizarii si functionarii institutiei presedintelui consiliului judetean rezulta si natura juridica a acesteia, respectiv presedintele este un organ executiv, unipersonal al consiliului judetean [1].

In art. 72 din Legea nr. 69/1991 (abrogata in prezent) se prevedea expres ca presedintele consiliului judetean emite dispozitii cu caracter individual, ceea ce insemna, a contrario, ca nu putea emite dispozitii cu caracter normativ. Pe aceasta baza, in acest sens s-a pronuntat unanim si literatura juridica [2].

Doar ambiguitatea redactarii textului art. 72 din Legea nr. 69/1991, mentinuta si prin modificarea facuta prin Ordonanta de Urgenta nr. 22/1997, permitea ca in sarcina presedintelui consiliului judetean sa nu se retina si atributia de emitere de dispozitii cu caracter normativ. Existau o serie de argumente care induceau aceasta idee.

Astfel, in textul art. 72 din Legea nr. 69/1991 se spunea ca dispozitiile devin executorii dupa ce au fost aduse la cunostinta persoanelor interesate. Legiuitorul, in acest text, nu spunea, asa cum o facea cand vorbea de actele cu caracter individual, ca aceste dispozitii se comunica, ci facea o trimitere generala, "se aduc la cunostinta persoanelor interesate", proprie mai degraba, actelor normative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.