Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar

Trimis la data: 2010-03-04 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Enciske Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar
După părerea unor experţi (Christine T. Ennew şi Nigel Waite) preţul este cel mai complex element al mix-ului de marketing, fiind componentul care are un rol mare în determinarea veniturilor şi în derivarea marjelor de produs şi profit la fel. În acest sens, în cel mai simplu formular, preţul este valoarea acordată produselor şi serviciilor de consumator şi de asemenea de vânzător. Astfel conceptul de preţ poate fi privit din perspectiva clientului şi din ceea al vânzătorului :
Pentru vânzător preţul - reprezintă costurile aferente produselor sau serviciilor
- înseamnă venitul din vânzarea produsului sau serviciului
- indică profitul pe termen scurt şi profitabilitatea pe termen lung
- reprezintă abilitatea de adaptare la cererea pieţei

Referat despre Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar
Din perspectiva clientului preţul - reprezintă valoarea produsului sau serviciului
- reprezintă costurile suportate de către consumator
- reprezină calitatea produsului şi/sau producătorului
- este influenţat de puterea de cumpărare

Pornind de la ideile de mai sus putem zice, că preţul este singurul şi suficientul mijloc de concurs, dar pe piaţa serviciilor bancare care este atât de nesigură şi unde este foarte greu să lansăm un produs unic, un război de preţuri ar rezulta doar pierderi şi nici un câştigător. E mai bine ca preţul să fie în conformitate cu celelalte componente al mix-ului, şi să nu fie calculat doar după costurile generate de produs, ci să fie rezultatul mecanismului de piaţă şi a unei strategii gândite de preţ.

Un alt aspect este, că politica de preţ trebuie să fie flexibilă, luând în considerare faptul că importanţa preţului diferă în funcţie de produs şi de cumpărător. Un exemplu din afara sectorului bancar ar fi scena când preţul Rolls Royce-ului este scumpit cu 20 puncte procentuale. Această modificare n-ar conta mult, pentru că cei care până acum au avut abilitateta de a cumpăra un produs atât de luxos vor avea şi în continuare şi banii, şi intenţia de cumpărare şi la un preţ mai mare. Faţă de asta, un astfel de schimbare la preţul Logan-ului ar însemna o adevărată catastrofă, Logan-ul fiind un produs la un preţ mic şi acceptabil pentru consumatorii cu venit mai mic sau mediu.

Aici importanţa preţului depinde de situaţia financiară a consumatorilor şi de stratul existenţial din care fac parte. Un alt exemplu, dacă luăm un client care deţine un card de debit emis de banca A şi vrea să facă o retragere de numerar, dar ATM-ul băncii B este mai aproape, este în drumul clientului. Chiar dacă consumatorul este conştient de faptul că dacă foloseşte ATM-ul altei bănci, decât A comisionul va fi mai mare, face retragerea la ATM-ul băncii B pentru că e mai comfortabil pentru el decât să se deplaseze la un ATM al băncii emitente şi nici diferenţa de comision nu este atât de semnificativă. Aici importanţa preţului este determinată de comoditate şi de tipul serviciului, care este unul de fiecare zi, la care consumătorii aproape ignoră costurile, ele fiind nesemnificative.

Faţă de celelalte P-uri, preţul este singurul element al mix-ului de marketing care aduce venituri, celelalte componente implicând doar cheltuieli. În acest sens este foarte importantă stabilirea corectă a preţului, acela fiind sursa principală de venit al instituţiilor de credit. Deşi este componentul mix-uli de marketing, de multe ori este scos de sub controlul secţiei de marketing şi stabilit de alte funcţii, cum ar fi finanţe sau trezorerie.

II. Forme de preţ în sectorul banca
În sfera financiar-bancară preţul nu este simplu denumit preţ, există mai mulţi termeni pentru exprimarea lui, pentru exprimarea venitului. Preţul unui produs sau serviciu bancar este reprezentat în primul rând de dobândă, care este cea mai importantă sursă de venit a băncilor. Alte surse importante sunt comisioanele, taxele, spezele şi primele de asigurare (care sunt folosite în cazul societăţilor de asigurare).

Dobânda
Dobânda este suma plătită sau încasată de către bancă, publicată în formă procentuală anuală. Stabilirea dobânzii se face mai ales după formula de calcul a dobânzii capitalizate, la scadenţă calculând dobândă nu doar asupra sumei iniţial depuse ci şi asupra dobânzii bonificate pe parcurs. La o bancă există două feluri de dobânzi: una percepută la acordarea de credite (aceasta fiind dobânda activă), şi a doua oferită la depozite (dobânda pasivă). Câştigul băncii rezultă de fapt din diferenţa dintre dobânda activă şi ceea pasivă, prin urmare preţul creditului, plătit de consumător, este întotdeauna mai mare decât preţul depozitului, plătit de bancă.

Din alt punct de vedere dobânda poate fi fixă sau variabilă şi din ce în ce mai deseori mixtă. Dobânda fixă este folosită foarte rar (mai ales în cazul depozitelor) datorită fluctuaţiei situaţiei economice, pentru că băncile nu-şi pot permite să-şi aplice dobânzi prea mari, sau prea mici faţă de dobânzile dezvoltate de piaţă, ci trebuie să-şi schimbe împreună cu acestea. Dobânda variabilă dă răspunsul la această problemă. La o dobândă variabilă ambele părţi implicate (clientul şi banca) au posibilitatea de a beneficia de schimbările dobânzilor, dar au şi riscul de a plăti mai mult. În cazul acestei dobânzi, valoarea ei depinde de obicei de ratele interbancare ROBOR, EURIBOR sau LIBOR.

Dobânda mixtă este combinaţia dobânzii fixe şi variabile, pe care tot mai multe bănci au introdus şi înseamnă că se stabileşte o dobândă fixă pentru o perioadă iniţială, iar ulterior aceasta se transforma într-una variabilă. De regulă, dobânda iniţială este una situată sub media pieţei, dar ulterior băncile practică dobânzi mai ridicate. Aici se poate face referire la relaţia strânsă între preţul şi celelalte elemente ale mix-ului de marketing, deoarece dobânda mixtă este ca un mijloc de promovare, care atrage mulţi clienţi care doresc să contracteze de exemplu un împrumut imobiliar pe o perioadă relativ scurtă, beneficiind astfel de avantajele dobânzii fixe scăzute, iar banca de avantajele dobânzii variabile ridicate.

Comisioanele şi taxele
Comisioanele, împreună cu taxele, au început să devină o importantă sursă de venit pentru bănci, astfel politica de preţ este stabilită în aşa fel, ca să fie luată în considerare şi importanţa acestor elemente, care diferă între ele prin faptul că, comisioanele sunt date în valoare procentuală, iar taxele în valoare absolută şi că comisioanele sunt calculate la valoarea tranzacţiei, iar taxele au o valoare fixă.

În practica bancară se întâlnesc trei feluri de comisioane şi taxe : preţuri explicite, preţuri implicite şi preţuri „spread”. Ultimul, preţul „spread”, îseamnă diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare la casele de schimb. Comisioanele implicite sunt de fapt costuri ascunse, care nu sunt clar prezentate clienţilor sau clienţii nici nu sunt conştienţi că le plătesc, pentru că ele apar doar sub forma lipsei de dobânzi în cazul contului curent în schimbul deschiderii gratuite. Preţurile explicite sunt clar prezentate clienţilor şi stabilirea lor se face după trei strategii alternative, care acoperă diferite costuri, cu metode diferite :

Perceperea unui comision „flat” indiferent dacă contul a fost folosit sau nu, fără a se percepe alte taxe de tranzacţionare
Acesta este o taxă fixă, care este stabilită în aşa fel încât să acopere costurile fixe şi cele variabile generate de folosirea produsului. Deoarece este o sumă fixă, stabilită pe baza presupunerilor în legătură cu frecvenţa folosirii, există riscul ca produsul să devină suprasolicitat generând creşterea şi neacoperirea costurilor băncii, veniturile rămănând la un nivel fix. Pentru a evita aceste conflicte de interese, după un anumit număr de tranzacţii se percepe comision lângă taxa fixă iniţială.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.