Prevenirea si combaterea poluarii aerului

Trimis la data: 2007-05-09
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 14567
Autor: Necula Georgian
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1633
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca element important al mediului aerul atmosferic , calitatea acestuia reprezinta o semnificatie deosebita pentru viata si sanatatea oamenilor ,pentru existenta faunei si florei.datorita particularitatilor naturale ale atmosferei si consecintelor activitatilor umane poluarea aerului datorata fie cresterii unor constituienti normali ai atmosferei –bioxidul de carbon,ozon etc fie patrunderea unor compusi straini acestui mediu –elemente radioactive, substante organicede sinteza s.a. constituie o realitate tot mai evidenta a societatii moderne.
Conceptul de poluare atmosferica nu trebuie insa limitat la aspectele privind impurificarea propiu-zisaa aerului ci trebuie sa aiba in vedere si prevenirea, cuantificarea si limitarea efectelorei, precum si unele aspecte juridice si de etica sociala. Practic, principalele aspecte ce trebuie luate in considerare atunci cand se studiaza o problema de poluare atmosfericasunt de natura interdisciplinara si privesc:

- localizarea: probleme globalale, poluare transfrontiera, retele alarma;
- sursele:naturale, combustie, industriale , transporturi;
- poluantii:elemente si compusi chimici, mod de actiune, caracteristici;
- masuratori la:imisie, la emisie, prelevare, analize, metode, aparate;
- prevenire:desprafuire, epurare, tehnologii nepoluante, instalatii, metode, aparate;
- dispersie:studii dedispersie, meteorologie, topografie, cosuri, interactiuni;
- efecte:pentru om, pentru animale, pentru plante; problememedicale, probleme psihologice, probleme morale, probleme financiare etc;
- management:aspecte juridice, aspecte administrative, apecte economice, apecte sociale, apecte organizatorice etc.

Insusirile sistemelor biologice si poluarea aerului

Pri poluare insusirile sistemelor biologicesunt afectate mai slab sau mai puternic in functie de intensitatea factorului poluant.

Caracterul istoric

In tim, ecosistemul poate suferi diferite niveluri de deteriorare prin poluari repetate, care au consecinte negative in aprecierea exacta de catre specialisti a insusirilor initiale, atat ale biotopului, cat si ale elementelor constitutive din bicenoza. Acest lucru ar presupune adaptarea tehnologiilor, fara a tine seama de conditiile actuale in care organismele sau dezvoltat.

Integralitatea este puternic afectata de poluare pri aparitia dedisfuctionalitati in existenta uinui sistem ecologic (ex. in urma unei poluari anumite specii de plante foarte deosebite pot sa dispara din ecosistem).

Caracterul informational este afectat sau chiar distrusin urma deteriorarii mediului de viata prin poluar. Prin distrugerea receptorilor informatiilor inregul lant al fluxului informativ este dereglat.

Echilibrul dinamic al iocenozelor si starea de homeostazie a organismelor sunt puternis afectate de efectul poluarii mediului (ex: eliminarea organismelor entomofage in urma tratamentelor cu insecticide neselective are ca efect inmultirea exagerata a insectelor daunatoare).

Autoreglarea sistemelor biologice nu se mai poate realiza in conditiile de poluare a mediului (ex. in cazul poluarii cu pulberi provenite de la fabricile de ciment procesul de respiratie al plantelor este puternic afectat deorace stomatele nu-si mai pot deschide osteolele).

Auto-organizarea ca trasatura esntiala a sistemelor biologice este puternic afectata de fenomenul de poluare (orice actiune fitotoxica apesticidelor asupra plantelor imprima dezordine in desfasurarea proceselor metabolice din organismul plantelor).

Autoreproducerea este foate puternic afectata de poluare prin interventia elmentelor poluante in procesul de producere a al organismelor. (Ca efect al poluarii cu diferite elemente poluate o buna parte di florile plantelor pot fi ditruse; multe erbicide intervin in procesul de organogeneza florala de formare a organelor de reproducere femeisti sau barbatesti la grau (2,4 D, Dicambra, MCPA) inducand sterilitatea polenului sau ovarelor, periclitand astfel autoreproducerea).

Amplficarea biologica a poluantilor

Orice factor poluant, pana sa ajunga sa devina perturbator al activitatii organismelor, tebuie sa fie transpartat de apa, de aer, paritcule de sol, om sau alte organime vii.

Elemente poluante sunt preluate de mediu (sol, apa, aer)de toate componentele unui lant trofic (proucator → consumator → descompunator ), astfel incat intr-o piramida eltoniana continutul in substante poluante creste de la producaotor la consumator (conform principiului piramidei eltoniene de acumulare a biomasei care scade de la baza spre varful acesteia). Acest fenomen poarta numele de concentrare biologica sau amplificare biologica.

Amplificarea biologica a produsului DDT este prezenta sub forma unei scheme(fig.1)

Plancton → scoici → pescar
0,04 0,42 3,52-75.5 ppu
Amplficarea biologica a insecticidului DDT intr-un lant trofic
Fig.1


Poluantul (in cazul nostru DDT-ul) ajuge in apele oceanelor pe diferite cai. Din schema e usor de determonat nivelul amplificarii biologice a produsului DDT-ului la pescar. Astfel, concentratia in DDT este d 88-1887 ori mai mare decat la planton si de 8-180 ori mai mare la om decat la scoica. Efectul final este intoxicarea indirecta a oamenilor. In acelasi fel se produce acumularea mercului folosit in tratamentele semintelor la cereale sub forma de Criptodin.

Acestea (mercurul) esxista pe tegumentul seminrelor in calitate redusa (8 ppm substanta activa), se transloca in planta si se acumuleaza in noua recolta (boabe). In urma consumarii acesteia de animale, mercurul este preluat si se concentreza in muschi (40ppm) si in testicule (280ppm), provocand intoxicarea si apoi moatea animalelor in 1-2 luni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.