Prezentarea cartii Rascoala de Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2009-05-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.87 / 10
Downloads: 311
Autor: Victor
Dimensiune: 6kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stimaţi colegi, vă prezint şi vă propun să citiţi romanul scriitorului notoriu al literaturii române – Liviu Rebreanu. Este vorba de romanul ,, Răscoala”, care e o continuare a temei pămîntului şi condiţiei ţăranului român, opera derivînd din romanul pe care-l studiem la ore - ,,Ion”.
Liviu Rebreanu a fost un talentat nuvelist şi romancier. Născut la 1885 într-un mediu maghiarizat, Rebreanu depune mari eforturi pentru a stăpîni limba română şi pentru a depăşi lirismul nuvelelor sale de început.

El a scris proză scurtă în ungureşte, dar a rămas nemulţumit de primele sale nuvele, astfel în continuare a citit cu nesaţ literatură românească, urmărind îmbogăţirea vocabularului său şi cizelarea limbii. Încă aflîndu-se în Ardeal, lucrînd ajutor de notar, el se înteresează îndeaproape de viaţa ţăranilor.

Am spus că opera e o continuare a romanului ,,Ion”. Este vorba astfel de personajul Titu Herdelea, despre care aflăm că pleacă la Bucureşti, dorind să se afirme în ţară. Urmărim destinul unui tînăr care îşi caută rosturile sale. El face cunoştinţă cu boierul Grigore Iuga, datorită căruia pătrunde în înalta societate. Citind veţi observa diverse tipuri umane, deci aveţi prilejul să cunoaşteţi viaţa în toată diversitatea ei.

Veţi afla despre viaţa unor grupuri sociale – grupul ţăranilor, grupul boierilor, reprezentanţilor statului, intelectualilor, al arendaşilor. În fiecare din aceste grupuri sînt oameni diferiţi – unii abuzivi, crunţi, autoritari, violenţi, lacomi, alţii – moderni prin concepţiile sale sociale, aşa ca boierul Grigore Iuga care înţelege necesitatea unor reforme pentru a face ca tensiunile sociale să scadă.

Titu Herdelea, un tînăr ziarist cinstit care ia apărarea ţăranilor şi ajunge la un conflict cu militarii. Veţi putea vedea ca într-o oglindă viaţa noastră cînd cei de sus,politicienii, mai întîi fac în parlament monstruoase coaliţii, apoi se ceartă, iar condiţia ţăranilor este aceeaşi – sărăcie.

Ca şi în romanul ,, Ion”, ţăranul este umilit, el nu ştie să se apere decît prin violenţă. Şi cauza evenimentelor dramatice ce se produc – incendierea conacului boierului Iuga, omorul soţiei boierului, furtul ce-l săvîrşesc, este viaţa lor grea, indifirenţa celor de sus faţă de nevoile celor ce muncesc una din cele mai mari averi – pămîntul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.