Prezinta constructia discursului narativ dintr-o nuvela fantastica studiata

Trimis la data: 2014-03-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_D
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incipitul este secventa initiala a unui text, care imprima acestuia un anumit tip de organizare.
In timp ce in textele clasice incipitul are o valoare explicativa, este o "cheie" a interpretarii textului, la scriitorii moderni el nu mai are aceeasi valoare, stimuland astfel cititorul sa interpreteze cele receptate.
In nuvela "La tiganci", de Mircea Eliade, inceputul este ambiguu, pentru ca, desi pare un cadru prozaic, un tramvai, vara, pe o caldura inabusitoare, nu se pot repera coordonatele spatiale si temporale si nu se gaseste un sens elementelor prezente in text.
In timp ce in textele clasice incipitul are o valoare explicativa, este o "cheie" a interpretarii textului, la scriitorii moderni el nu mai are aceeasi valoare, stimuland astfel cititorul sa interpreteze cele receptate.In nuvela "La tiganci", de Mircea Eliade, inceputul este ambiguu, pentru ca, desi pare un cadru prozaic, un tramvai, vara, pe o caldura inabusitoare, nu se pot repera coordonatele spatiale si temporale si nu se gaseste un sens elementelor prezente in text.

Singura solutie de a intelege este continuarea lecturii pentru a gasi o ipoteza de interpretare. Urmatorul pasaj, in care apare taxatorul, nu dezambiguizeaza solutia, pentru ca, fara a lamuri unde si cand se petrec faptele, introduce un nou element necunoscut, tigancile. Cititorul incepe sa ezite, dar pentru a incerca sa inteleaga trebuie sa continue lectura. Afla insa un element nou si anume ca unul dintre personaje este Gavrilescu, un profesor de pian, care uitandu-si servieta coboara din tramvai intr-un loc necunoscut.

Apare astfel o noua ezitare, care il obliga pe cititor, pentru a gasi coerenta textului, sa citeasca mai departe, impunandu-se in acest mod elementul fantastic. Tehnica este cea a frustrarii asteptarilor cititorului, pus mereu intr-o situatie noua si obligat sa fie disponibil pentru orice interpretare.
Finalul este secventa ultima a unui text.
In timp ce in textele clasice finalul este simetric cu incipitul, este un ecou al acestuia si incheie opera literara, scriitorii moderni prefera finalurile deschise, care prefigureaza intamplari care nu sunt relatate in opera.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.