Prezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 624
Autor: Irina P.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Roman realist contemporan: - 2 volume; - tema rurală: satul românesc din Câmpia Dunării, ilustrat prin familie, ţărănime şi drama ei istorică - valoarea de exceptie a “Moromeţilor” constă în densitatea epică, în profunzimea psihologică şi în problematica inedită a satului românesc ante şi postbelic, surprins la răspântia dintre două orânduiri sociale.
VOLUMUL I
Expozitiunea: Acţiunea este plasata cu 3 ani înatintea primului război
mondial, într-un sat din Câmpia Dunării, Silistea-Gumeşti, într-o perioadă în care “timpul avea cu oamenii nesfârşita răbdare”. Acţiunea volumului I se petrece de la începutul până la sfârşitul verii, când “timpul nu mai avea răbdare.”

Incipitul romanului: întoarcerea de la câmp a lui Ilie Moromete, împreună cu cei 3 fii mai mari.

Scena cinei – detalii, ordine prestabilită. Ilie Moromete, tatăl, cu 10 ani mai mare decat soţia lui, Catrina, venise în această a doua căsătorie cu 3 băieţi, Paraschiv, Nilă şi Achim, cărora li se adaugaseră 2 fete, Tita şi Ilinca şi înca un baiat, Niculae, mezinul familiei. Masa mică, joasă, rotundă, în tindă, aşezaţi „unul lângă altul, dupa fire şi neam”. Atmosfera tensionata: Paraschiv, Nilă şi Achim vs Catrina, Ilie Moromete vs Niculae. Catrina Moromete – un pogon de pamant pe care îl vanduse Moromete şi pe care ea îl revendica. Paraschiv, Nilă şi Achim , aflaţi în conflict cu Moromete deoarece acesta „nu face nimic, stă toată ziua”, plănuiesc să plece cu oile la Bucureşti. Datoriile la bancă, plata “foncierii” îl fac pe Moromete să îi vândă lui Tudor Bălosu salcamul.

Tăierea salcamului - detalii ce se adună progresiv şi simbolistica dramatică: începutul declinului familiei Moromete şi al satului tradiţional.

Poiana lui Iocan – se adunau gospodarii, cei care sunt “nici săraci, nici bogati”, între care Moromete, Cocoşilă, Dumitru lui Nae, citesc ziarul şi comentează politica ironic şi cu umor.

Scena “foncierii”. Chemat să vină acasă de la fierărie, Moromete vede pe prispa casei doi oameni care îl aşteptau. Unul dintre ei era Jupuiţu, agent de urmărire, venise dupa taxa restantă în valooare de 2863 de lei. Moromete “joacă” scena “foncierii” cu o gama inepuizabila de tertipuri, în final plătind doar 1000 de lei.

Scena secerisului. Sunt prezentate datini din viaţa satului tradiniţonal are reguli precise, iar recolta din anul respectiv era foarte bună. Fuga lui Paraschiv, Nilă şi Achim la Bucureşti, luând cu ei oile, caii toţi banii şi cele mai bune covoare. Moromete îi vinde lui Bălosu un lot de pământ şi locul din spatele casei , reuşind să-şi plateasca taxele.

Celelalte planuri de acţiune sunt reprezentate de destinele altor familii care nu se intersecteaza cu destinul familiei Moromete şi nu se influentează reciproc: conflictul lui Tudor Bălosu cu fiica sa deoarece aceasta fuge. Birica, Vasile Botoghina se cearta cu soţia sa deoarece voia să vândă pământ pentru a se trata la plămâni.

VOLUMUL AL II-LEA
Moromete se schimbase. Începutul : „În bine sau în rău se schimbase
Moromete?”- se apucase de negoţ, câştiga bani buni, dar pe Niculae nu-l mai lasă la şcoală.- „beneficiu”. Băieţii care fugiseră la Bucureşti pierduseră tot şi nu se aleseseră decăt cu un serviciu la „ucebe”.
Moromeţii primiseră o scrisoare de la baieti: Paraschiv lucra ca sudor la tramvaie, Nilă era portar la un bloc şi Achim avea un mic magazin de “Consum alimentar”. Moromete pleacă la Bucureşti să-şi aduca feciorii înapoi, însă aceştia refuză. „Mâna mea asupra voastră nu mai există”.Era în anul în care începuse razboiul. Nila moare în razboi, în bătalia de la Cotul Donului, iar Paraschiv moare de tuberculoză.
Autoritatea lui Moromete scade atât în familie cât şi în sat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.