Prezinta particularitati moderniste intr-o poezie studiata - apartinand lui Tudor Arghezi

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 300
Autor: Teodora Menghe
Dimensiune: 11kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modernismul este un curent literar, intemeiat de Eugen Lovinescu, a carui doctrina porneste de la ideea ca exista un "spirit al veacului" care impune procesul de sincronizare a literaturii romane cu literatura europeana, cunoscut si ca principiul sincronismului.Ideea de la care porneste Eugen Lovinescu este aceea ca civilizatiile mai putin dezvoltate sufera influenta pozitiva a celor avansate, mai intai prin imitatia civilizatiei superioare, iar dupa implantarea acesteia prin stimularea crearii unui fond literar propriu.
Primul obiectiv al modernismului a fost promovarea tinerilor scriitori si imprimarea unor tendinte moderniste in evolutia literaturii romane, deziderat implinit prin lansarea unor nume ce vor deveni de prestigiu pentru literatura romana: Ion Barbu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Ilarie Voronca, George Calinescu etc.

In vederea modernizarii literaturii romane, Eugen Lovinescu traseaza cateva directii noi pe care sa se inscrie operele literare:evolutia prozei de la liric la epic si a poeziei de la epic la liric;inspiratia din viata citadina;crearea romanului obiectiv si a celui de analiza psihologica;ilustrarea in operele literare a unor idei filozofice profunde; crearea intelectualului ca personaj al operei literare

Particularitati moderniste in poezia "Te dramuiesc in zgomot si-n tacere...":Lirismul profund, fara urma de epic sau descriptivitate.Abordeaza o tema existentiala: relatia omului cu Divinitatea.Tema psalmului o constituie pendularea poetului intre a crede neconditionat in Dumnezeu si a tagadui existenta Divinitatii, izvorata din nevoia de certitudine a poetului, care cauta dovezi palpabile, contactul direct cu El.

Ipostaze originale ale Divinitatii:
1.Dumnezeu apare in ipostaza de soim si de vanat, pe care poetul il cauta "in zgomot si-n tacere". Este prelucrat aici motivul vanatorii. Dilema interioara a psalmistului este sugerata prin interogatiile : "Sa te ucid? Sau sa-ngenunchi a cere?". El ezita intre dorinta de a distruge orice mit sau forma de idealitate si ingenuncherea in fata Stapanului ceresc.
2.Dumnezeu apare in ipostaza de ideal: "Esti visul meu din toate cel frumos".
3.In strofa a treia, Dumnezeu apare ca o virtualitate: "Pari cand a fi, pari cand ca nu mai esti".

- In ultima strofa, suferinta poetului atinge paroxismul. Exasperarea sa atinge apogeul in ultimul vers, cand exclama: "Vreau sa te pipai si sa urlu Este!". Poetul nu renunta deci la setea de cunoastere, la cautarea certitudinilor care sa ateste, in conceptia sa, existenta lui Dumnezeu. Cutezanta lui Arghezi nu este manata de orgoliu, ci de aspiratie filozofica: "Raman cu tine sa ma mai masor / Fara sa vreau sa ies biruitor".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.