Prezinta particularitati moderniste intr-o poezie studiata, apartinand lui Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_O
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul dintre cele mai cunoscute texte blagiene programatice este Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, poezie ce deschide volumul de debut din 1919, Poemele luminii, desi initial este publicata in revista "Glasul Bucovinei", in ianuarie, apoi in "Renasterea romana", doua luni mai tarziu. Poezia este expresia viziunii artistului asupra universului si anticipa teoriile din eseurile Eonul dogmatic sau din Trilogia cunoasterii.

Referate similare:

Poemul este structurat in 3 secvente. Incipitul este format din primele 5 versuri, ce definesc cunoasterea de tip luciferic/poetic prin detasarea de un demers opus, raportat la rational (mintea).Remarcam reluarea titlului in versul initial si referinta pentru verbe la forma negativa ("nu strivesc, nu ucid") pentru a accentua opozitia intre cele 2 tipuri de cunoastere si pentru a condamna indirect efectul de anulare a misterului cosmic la nivelul cunoasterii empirice.

Metaforele plasticizante ("ochi, flori, buze, morminte") reprezinta manifestari ale tainelor in Univers, trimitand la totalitatea
experientelor de luare in posesie a realitatii: vizuale, tactile, olfactive, la fragilitatea existentei, la iubire, cunoastere sau moarte, dar si la telluric (flori), spiritual (ochi), lumea cuvantului (buze), lumea mortii (morminte).

In cea de-a doua secventa este dezvoltata opozitia dintre cunoasterea de tip luciferic/poetica si cea de tip paradisiac/stiintifica, opozitie accentuata prin comparatia ampla cu luna, motiv literar ce nu mai reprezinta astrul tutelar, protector al cuplului din poezia romantica, ci un simbol care potenteaza misterul, partea criptica a exisentului.

O serie de motive se regasesc in campul semantic al ideii de taina: "vraja nepatrunsului ascuns", "adancimi de intuneric", "taina noptii", "intunecata zare", "sfant mister", caci eul liric refuza claritatea regimului diurn in favoarea regimului nocturn, caci ii permite integrrea fiintei individuale in Totul cosmic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.