Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (autor, narator, personaje, cititor) intr-un roman modern studiat

Trimis la data: 2014-02-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Naratorul este instanta care isi asuma o anumita postura fata de evenimentele narate, fiind un mediator intre autor si cititor. Trei sunt ipostazele sale frecvente:Naratorul-personaj - presupune relatarea la persoana I si o perspectiva subiectiva asupra evenimentelor narate.Naratorul-martor - presupune atat relatarea la persoana I si relativa implicare in evenimentele narate, cat si la persoana a III-a, in acest din urma caz naratorul fiind absent din intamplarile prezentate.Naratorul omniscient - este cel care cunoaste gandurile personajelor, intentiile acestora pe care le nareaza la persoana a III-a, este atotstiutor si obiectiv.

Referate similare:

Personajul este principalul element al unei opere epice sau dramatice, care determina actiunea, se afla in centrul evenimentelor si intamplarilor ori poate fi o puternica personalitate umana in jurul careia se construieste esenta ideatica a creatiei literare.

Dupa relatia personajului cu textul si cu autorul, poate fi:
Personaj-narator - naratiunea la persoana I realizeaza o identitate intre planul naratorului si personaj.Personaj-reflector - asista, fara sa se implice, la desfasurarea actiunii, la evenimentele si intamplarile pe care le comunica in mod obiectiv cititorului sau celorlalte personaje.Personaj-martor - individul prin ochii caruia cititorul ia cunostinta despre intamplari, evenimente, infatisarea si faptele celorlalte personaje, amplificand senzatia de autenticitate a naratiunii si oferind modernitate viziunii artistice.

Personaj-simbol - sugereaza o idee sau o conceptie cu caracter de generalitate, o viziune a unei categorii umane sau o intreaga comunitate aflata intr-o situatie limita.Cititorul este cel care recepteaza un text literar, stiintific, publicistic; el este sinonim cu "lector". Cititorul poate fi inocent, eficient, competent etc.

Relatia dintre instantele comunicarii narative in romanul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi": Autorul este Camil Petrescu. In romanul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", prozatorul imbina realitatea cu fictiunea. Daca prima parte a romanului - "Ultima noapte de dragoste" - este fictiune, deoarece prozatorul nu era casatorit si nici nu traise o drama de iubire pana la scrierea romanului, partea a doua - "Intaia noapte de razboi" - este o experienta traita, scriitorul fiind ofiter al armatei romane, in timpul primului razboi mondial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.