Prezinta subiectul unui text narativ studiat apartinand lui Ioan Slavici

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 19
Autor: Irina P.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 30
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mara – Ion Slavici
Prin spaţiu şi timp acţiunea se situează în perioada copilăriei autorului, întâmplările desfăşurându-se în zona Aradului – Radna, Lipova, precum şi la Budapesta, Viena, univers cunoscut de scriitor şi posibil de identificat şi în memorialistica lui Slavici. Romanul este alcătuit din 21 de capitole, uemărind destinul Marei, precupeaţă din Radna, al copiilor ei Persida şi Trică.
Văduvă, eroina, prin spiritul ei întreprinzător, reuşeşte să ducă o viaţă prosperă. Asigură Persidei, cu eforturi financiare reduse, educaţie corespunzătoare la călugariţe, iar lui Trică îi oferă meseria de cojocar, după o perioadă de ucenicie la Bocioacă.

Romanul se constituie ca o operă despre iubire şi căsnicie, proiectând în prim-plan dragostea dintre Persida şi Natl, feciorul măcelarului Hubăr. Se poate vorbi şi de un roman al Persidei – dragostea ei situându-se între teologul Codreanu, care o iubeşte, şi Naţl, fiul măcelarului bogat, dar de altă confesiune; alegerea este pentru cel din urmă.

Sunt redate gradat, stările sufleteşti ale Persidei, de la primele momente, în care-l vede de la fereastra chiliei mănastirii pe Naţl şi de când simte „că nu mai poate să fie ceea ce a fost”, la cele două întâlniri ale tinerilor, la căsătoria fără voie şi la fuga lor, la reîntoarcerea şi aşezarea în rândul colectivităţii, potrivit tradiţiei.

Paralel cu viaţa Persidei este relevată şi cea a lui Trică, şi el personaj principal al romanului, care refuză să facă compromisuri morale. Astfel, desi legat prin interese de familia Bocioacă, refuză o eventuală legătură cu sotia cojocarului, plecând în armată, pe front, deşi Mara pare a-l împinge spre mrejele unei aventuri. „Nu dau nici un ban! răspunse Mara îndărătnică, dacă te vei încurca atăta pagubă!

Ce pierzi? Nu e ruşinea mea, nici a ta, ci a ei! Vorba e să nu-ti umble gura”. Se bucură atunci când trică hotărăşte să plece şi, disimulând, acţionează exploziv: chiuie, bate din palme, îmbrăţişează pe toată lumea. Aceasta este încă o dovadă a punctului de rezistenţă, a tăriei, cu care se înfruntă cu opinia multimii şi răsturnările imprevizibile de situaţii exprimate de gândurile şi reacţiile Marei: „Tot n-avea nimeni fecior ca dânsa!”.

Fiindcă opera este un roman al copiilor şi părinţilor trebuie relevat şi modul în care Slavici rezolvă cazul lui Brandi, prin căsătoria cu Reghina. Încearcă să-l adopte pe psihopatul copil, dar plăteşte cu viata deoarece compensaţia vine prea tardivă! Aşadar, în numele unui imperativ etic, xn final, deşi capitolul se numeşte „Pace şi linişte”, Bandi în omoară pe bătrânul hubăr – cazul fiind reditar, psihologic, mergând spre naturalism. Este şi un roman al părinţilor; în afara Marei, se relevă cuplurile Hubăr-Hubăroaie; Bocioacă-Marta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.