Prezinta tipurile de personaje dintr-o opera literara studiata, apartinand prozei realiste

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 46
Autor: Pavel Duca
Dimensiune: 13kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In romanul "Enigma Otiliei", George Calinescu construieste artistic tipologia personajelor, prin aceea ca fiecare erou al romanului este dominat de o trasatura de caracter puternica, definindu-l in esenta sa morala.Costache Giurgiuveanu este personajul central al romanului pentru ca, direct sau indirect, el hotaraste destinele celorlalte personaje care se concentreaza in jurul averii sale, in goana dupa mostenire. El reprezinta tipul avarului, insa este umanizat de dragostea lui sincera pentru Otilia, chiar daca aceasta nu se materializeaza.
Caracterizarea personajului se face prin acumularea de fapte, intamplari, vorbe, gesturi, ganduri si atitudini. Micile "ciupeli" fata de Pascalopol, socotelile incarcate pentru intretinerea lui Felix, faptul ca mananca la altii de cate ori are ocazia, privatiunile la care se supune, ascunderea banilor in diferite locuri din casa sunt gesturi care indica avaritia personajului.

Gesturile, balbaiala, raguseala sunt arme de aparare, reactii provocate de teama de a nu fi jefuit, de a nu fi pus in situatia de a da vreun ban cuiva. Relatia cu celelalte personaje este dominata de o suspiciune permanenta. Este temator fata de oricine, are o spaima evidenta fata de autoritati, de oficialitati.Umanizarea avarului se motiveaza prin respectul pe care Giurgiuveanu il are pentru Pascalopol, prin increderea fata de Felix si dragostea pentru Otilia.

Otilia Marculescu este incarnarea eternului feminin enigmatic.Fascinanta si imprevizibila, ea se distanteaza de celelalte personaje feminine din literatura romana prin aceea ca ea se afla permanent intr-un proces dinamic, in continua devenire.Portretul fizic, relatat prin ochii lui Felix, sugereaza trasaturile sale morale de delicatete, tinerete, farmec, cochetarie, distinctie, inocenta si maturitate. Definita prin felul de a fi, prin fapte, actiuni, gesturi, vorbe si ganduri, Otilia este un personaj complex, cu un comportament derutant, fiind capabila de emotii puternice, apoi trecand brusc de la o stare la alta, imprastiata si visatoare, deseori dovedind in mod surprinzator luciditate si tact.

Este cel mai controversat personaj, aparand in opinia personajelor in mod diferit. Mos Costache o iubeste ca pe fiica lui, Felix vede in ea "o fata admirabila, superioara, pe care n-o inteleg", Pascalopol nu poate distinge "ce e patern si ce e viril" in dragostea lui pentru Otilia, pentru Stanica Ratiu, Otilia este "o femeie cu spirit practic", iar Aglae o considera "o zanatica, o dezmatata, o stricata". Felix Sima definit chiar de Calinescu "martor si actor" deoarece ca participant direct la actiune, Felix este personaj in roman. Tot Felix este cel care introduce cititorul intr-o lume necunoscuta, de care acesta ia act prin imaginile reflectate in constiinta acestui personaj-martor.

Comportamentul, gesturile, atitudinile, faptele, contureaza inca de la inceput o fire rationala, lucida, cu o mare nevoie de certitudini, cu fire analitica si un spirit de observatie foarte dezvoltat. Dupa ce Otilia pleaca la Paris cu Pascalopol, Felix intelege ca intr-o societate degradata in esentele ei morale, dragostea nu mai poate fi un sentiment pur, casatoria devenind o afacere pentru supravietuire si nu o implinire a iubirii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.