Prim versus ireductibil

Trimis la data: 2013-05-22
Materia: Matematica
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Matematica are un limbaj propriu aproape la fel de complicat ca si un limbaj literar oarecare. Exista chiar sinonime sau omonime. Ultimele descoperiri in geometrie, fizica etc., parte datorate lui Einstein sau Bolyai ascut precizia cu care trebuie definita ori ce entitate, inclusiv matematica, pentru a nu starni confuzii.Un numar ireductibil are aceeasi definitie ca si un numar prim si totusi reprezinta cu totul altceva.

Referate similare:

Matematica superioara, teoretizata, se comporta ca descoperirea geografica. Globul a fost descris in harti, in timp, de oameni cu putere de observatie si sistematizare. Mai exista insa si astazi adica portiuni geografice inca nedescrise suficient.In matematica se intampla acelasi lucru chiar cu entitati pe care le consideram De exemplu impartirea este inversul inmultirii adica refacem inmultitorul si deinmultitul dintr-un produs dat.

Exista insa o exceptie. Nu se poate imparti la 0. Definitia impartirii va trebui deci sa tina seama de aceasta imprejurare. Si nu este singura. Ridicarea la o putere intreaga este in fapt o inmultire. Nu conteaza in definire daca inmultitorul si deinmultitul au sau nu aceeasi valoare. Dar, spre deosebire de un produs care poate avea semn (minus sau plus) ridicarea la patrat nu poate fi decat pozitiva. Extragerea radacinii patrate pune o mare problema. Numerele negative par sa nu aiba radacina patrata. O pata alba pe globul matematic, mai mare decat insasi multimea numerelor reale.

Efortul unor ganditori care incep (in zona europeana, orientul indepartat este mult mai prolific in domeniu matematic) cu Euclid au micsorat macar pata alba amintita. Abia Gauss a elucidat-o mai zilele trecute.Sa revenim la sinonimele noastre prim si ireductibil care in fapt reprezinta aceeasi entitate: un numar divizibil numai prin el insusi sau prin unitate.

Da! O fi adevarat dar la ce ne serveste?
Exista numere prime care pot fi descompuse in suma a 2 patrate. E o regula (o conjunctura) in selectarea lor asupra careia nu insist. Dau insa exemplificativ un tabel care contine o mica parte din ele. Sunt multe. Pana la 389 am numarat 36 de numere prime care pot permite aceasta descompunere. Exact un sfert din absolut toate numerele prime imaginabile beneficiaza de aceasta descompunere.
Si la ce ne serveste? Este o suma de doua patrate nu o diferenta!. O afirmatie pripita. Nimeni nu ne impiedica sa schimbam semnul sub radical. Da! Sub radical caci pornim de la numarul prim care satisface regula lui Pitagora desi nu este un patrat perfect.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.