Primavara popoarelor - Revolutia Europeana 1848-1849

Trimis la data: 2015-05-21
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_L
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoricul, filozoful sipolitologul francez Alexis Tocqueville isiavertiza compatriotii, la inceputul anului 1848, intr-un discurs fulminant tinut in Camera Deputatilor, de pericolul sivalul schimbarilor ce aveau sa se abata asupra incercatului continent: "Dormim pe un vulcan... nu vedeti ca pamantul se cutremura din nou? Sufla un vant de revolutie, furtuna e la orizont" . In aceeasiperioada doi tineri exilati germani, Karl Marx siFriederich Engels, isiexprimau principiile revolutiei proletare la care Tocqueville facea referire, in programul pe care fusesera insarcinati sa il alcatuiasca de catre Liga Comunista Germana, publicat la Londra, in 24 februarie 1848, in limbile franceza, engleza, italiana, flamanda sidaneza, sub titlul de Manifestul Partidului Comunist.
Revolutia europeana din anii 1848-1849, prevazuta de eminentul ganditor politic francez, a fost cel mai important eveniment unitar, pe care l-a consemnat istoria, in perioada anilor 1815-1914. Au existat o multime de revolutii mai mari simai pline de succes in lumea moderna, dar nici una nu s-a raspandit mai rapid, mai profund simai cuprinzator, trecand peste frontiere sichiar peste oceane. Statutul sau istoric provine din intelegerea sa ca un proces general european, chiar daca au persistat "diferente nationale" semnificative, datorate premiselor zonelor geo-politice foarte variate.

Cu o forta deosebita s-a manifestat ideologia nationala. De la Atlantic la Dunarea de Jos, din Danemarca pana in Sicilia, se vor ciocni forte revolutionare sicontrarevolutionare sise va manifesta asaltul victorios al "Congresului de la Viena" (Sfintei Aliante) impotriva Europei cuprinse de valul revolutiei. Aceasta prima revolutie potential globala ( a carei influenta directa poate fi detectata in insurectia de la Pernambuco din Brazilia- 1848 sicativa ani mai tarziu in indepartata Columbie) a fost de doua tipuri, in functie de ordinea in care au fost inscrise in program doleantele democratice sau cele nationale.

Totodata, este singura revolutie care a afectat in Europa, atat partile dezvoltate, cat sipe cele inapoiate ale continentului. A fost, in acelasitimp, cea mai raspandita sicea mai putin plina de succes dintre revolutiile de acest gen. La mai putin de 6 luni de la izbucnire, infrangerea ei universala era previzibila, iar la mai putin de 18 luni toate regimurile (cu exceptia unuia - Republica Franceza) pe care le-a rasturnat fusesera restaurate.

Aceasta "Primavara a popoarelor" s-a dovedit a fi foarte departe de a reprezenta punctul de cotitura, pentru o Europa doritoare de schimbare. Pentru aceasta, anul 1848/1849 ramane izolat, o uvertura, dar nu o opera principala, o poarta pentru o perioada care avea sa fie dominata de marile imperii doritoare de mentinere a echilibrului politic, dar sio perioada a aparitiei unor state nationale independente.
La originea valului revolutionar de la 1848 s-a aflat o criza economica complexa, dar sio dorinta din ce in ce mai puternica de afirmare nationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.