Principalele dispozitive ale calculatorului

Trimis la data: 2007-03-15 Materia: Informatica Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 5618
Autor: Cornelliu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dispozitive de intrare :

1) Tastaura este un dispozitiv de intrare care face parte obligatoriu din configuraţia minimă a unui calculator. Prin intermediul ei utilizatorul poate să transmită comenzi şi să introducă date. Tastele de pe tastatură sunt împărţite în 4 blocuri de taste :

I. Tastatura alfanumarică este folosita pentru introducerea datelor şi comenzilor, şi este formată din tastele care conţin cifrele, literele, caracterele speciale şi tastele Enter, Tab, Esc, PrintScreen şi Pause/Break.

II. Tastatura de editare este folosită pentru deplasarea cursorului şi corectarea textelor, şi este formată din din tastele cu săgeţi şi testele PageUp, PageDown, Home, End, Insert, Delete şi BackSpace.

III. Tastatura numerică este folosită pentru introducerea datelor numerice, şi este formată din tastele pentru cifre, pentru operaţii aritmetice şi tasta punct.

IV. Grupul tastelor funcţionale este format din tastele notate cu F1, F2 … F12.
Pe lângă cele 4 blocuri de taste, mai există şi tastele reci (Ctrl, Shift şi Alt), care împreună cu tastele calde (cele din tastatura alfanumerică) generează combinaţii care pot fi înţelese de calculator; şi tastele comutator (Caps Lock, Num Lock şi Scroll Lock).
La ora actuală există mai multe tipuri de tasturi, dar cele mai importante sunt : tastatura anglo-saxonă (QWERTY) şi tastatura franceză (AZERTY).

2) Mouse-ul este cel mai răspândit dispozitiv de indicare şi sa impus odată cu apariţa interfeţelor grafice. Mouse-ul este un dispozitiv pentru care ecranul calculatorului devine o masă virtuală de lucru. Pe această masă viruală, poziţia mouse-ului este marcată printr-un semn grafic, numit cursor de mouse. Acest cursor este diferit de cursorul de care arată poziţa în care va fi scris un caracter pe ecran, de la tastatură. Mouse-ul are mai multe butoane (două sau trei butoane) şi se poate deplasa pe masa reală (pad).
Cu ajutoarul mouse-ului se pot executa patru operaţii :
 operaţia de indicare (point) – prin care cursorul de mouse este deplasat pe ecran pentru a indica un anumit obiect.
 operaţia de clic (click) – prin care se acţionează scurt un buton al mouse-ului.
 operaţia clic dublu (double click) – prin care se ecţionează scurt, de două ori succesiv, un buton al mouse-ului.
 operaţia de glisare sau tragare (dragging) – prin care se deplasează mouse-ul pe pad, având un buton acţionat.

3) Trackball-ul este format dintr-o bilă dispusă între două role plasate perpendicular, care translatează mişcarea bilei în mişcări pe orizontală şi pe verticală, pe ecran. Spre deosebire de mouse, unde carcasa dispozitivului se deplasează pe o suprafaţă, în cazul trackball-ului carcasa este fixă, iar bila este mişcată cu mâna. La fel ca şi mouse-ul, are butoane pentru a executa diferite acţiuni.

4) Trackpad-ul este format dintr-o suprafaţă de lucru sensibilă la atingere, pe care utilizatorul poate deplasa degetul pentru a muta cursorul pe ecranul calculatorului. Dispozitivul este dotat cu două taste care corespund celor două butoane ale mouse-ului.

5) Creionul optic foloseşte o celulă fotoelectrică, prin care este semnalată calculatorului poziţia de pe ecran. Creionul este deplasat pe ecran în poziţia şi se apasă un buton sau se apasă cu creionul pe ecran, pentru confirmarea alegerii.

6) Tableta grafică şi creionul sau pucul formează un ansamblu de dispozitive de intrare care conţine o suprafaţă de lucru şi un dispozitiv de indicare folosit pentru a trasa un desen. Suprafaţa de lucru este tableta grafică, iar dispozitivul de indicare poate fi un puc sau un creion. Pocul este prevăzut cu butoane pentru a confirma locaţia aleasă.

7) Ecranul tactil este un ecran special de calculator, acoperit cu o suprafaţă de plastic pe care sunt afişate diferite simboluri grafice. Prin indicarea cu degetul a acestor simboluri se declanşează execuţia unei comenzi. Aceste dispozitive de intrare se folosesc în general pentru a obţine rapid informaţii. Tendinţa actuală este de a se înlocui mouse-ul cu ecranul tactil.

8) Joystick-ul este un dispozitiv format dintr-o bază pe care sunt montate o manetă şi mai multe butoane de control. Prin acţionarea butoanelor de control se declanşează diferite evenimente pe ecran, iar prin mişcarea manetei în diferite direcţii, se deplasează un obiect pe ecran.

9) Scanerul este un dispozitiv dee intrare prin care pot fi citite imaginile grafice. Imaginea pe care o citeşte scanerul este o suprafaţă formată din puncte. Fiecare punct este definit printr-un cod de culoare, obţinându-se versiunea digitală a imaginii.Scanerul este caracterizat de :
 Rezoluţie. Reprezintă numărul de puncte pe inci pe care le poate citi scanerul.
 Număr de culori. Reprezintă setul de culori care sunt codificate de scaner.
 Viteza de scanare. Reprezintă viteza cu care un scaner citeşte şi prelucrează oimagine.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.