Principalele etape ale evolutiei animalelor

Trimis la data: 2007-06-10 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2422
Autor: Virgil onescu Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În perioada străveche, prima perioadă a evoluţiei vieţuitoarelor, s-au descoperit dovezi ale apariţiei organismelor unicelulare şi a celor pluricelulare. Protozoarele sunt cele mai simple vieţuitoare care au trăit pe pământ, din cele asemănătoare euglenei s-au dezvoltat, pe de o parte, plantele verzi, pe de altă parte, animalele.

Legătura dintre regnul animal şi regul vegetal este arătată de modul de hrănire al euglenei. Apoi regnul animal s-a dezvoltat în continuare, apar primele animale pluricelulare, spongierii, apoi celenteratele. Apar viermii, dintr-un strămoş comun cu spongierii şi celenteratele. Din viermii inelaţi primitivi au evoluat moluştele şi artropodele.

În perioada veche, unele din animalele apărute s-au diversificat, altele au dispărut pentru că nu s-au putut adapta la mediu. Apar primele vertebrate cu fălci: peştii acoperiţi cu plăci osoase. La sfârşitul acestei perioade, au avut loc mişcări tectonice şi s-au format munţii.

Deoarece apele s-au retras, în zonele mlăştinoase au apărut peşti cu respiraţie branhială (în apă) şi pulmonară (pe uscat). Aceştia sunt strămoşii animalelor patrupede. Aici apar strămoşii amfibienilor de azi. După o climă caldă şi umedă, la sfârşitul acestei perioade, s-a instalat o climă caldă şi secetoasă şi, ca urmare, s-au distrus pădurile de ferigi ceea ce a dus la apariţia reptilelor, prin ingroşarea pielii şi dezvoltarea plămânilor. Acestea s-au îndepărtat de apă şi au început să cucerească Pământul.

În perioada de mijloc, reptilele au ajuns la dimensiuni uriase (dinozaurii). Apoi clima s-a răcit, iar aceste reptile uriaşe au dispărut, rămânând doar cele mici. Unele dintre reptile au trecut la viaţa arboricolă, membrele s-au transformat în aripi şi astfel au evoluat păsările. Tot din reptile au apărut unele animale, de marimea şoriceilor, din care au evoluat mamiferele.

În perioada nouă, păsările şi mamiferele au cunoscut o mare dezvoltare. Vârful lanţului evoluţiei mamiferelor este omul.

Curiozităţi:
- Ştiaţi că: dinozaurii sunt strămoşii păsărilor din zilele noastre?
- Ştiaţi că: A existat o mare diversitate de dinozauri, unii cu sânge cald alţii cu sânge rece, unii ierbivori alţii carnivori, unii blânzi alţii agresivi, cu două sau cu patru picioare, de la mărimi uriaşe, de 20-30 metri lungime, la dimensiunile unui câine?
- Ştiaţi că: Nivelul cel mai înalt de organizare la viermi l-au atins viermii inelaţi? Ei sunt dotaţi cu un sistem nervos cu ganglioni cerebrali voluminoşi, tract digestiv complet adaptat la prelucrarea şi absorbţia hranei, sistem circulator de tip închis.
- Ştiaţi că: Celenteratele există în natură sub două forme vitale – de polip şi de meduză?
- Ştiaţi că: În lume există în prezent peste 15.000 de specii de viermi.

Chestionar:
1. Ce formează totalitatea animalelor de pe pământ?
a. Evoluţia animalelor
b. Regnul animal
c. Perioada de mijloc
d. Mamiferele

2. Celenteratele sunt:
a. Reptile
b. Mamifere
c. Animale unicelulare
d. Animale pluricelulare

3. Peştii acoperiţi cu plăci osoase au apărut:
a. În perioada nouă
b. În perioada străveche
c. În perioada de mijloc
d. În perioada veche

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.