Principalele metode de investigare utilizate in criminologie

Trimis la data: 2012-04-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 2
Autor: Alexandra predan
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Criminologia este stiinta care explica fenomenele infractionale si modalitatile de aparare socio-umane in interdependenta si cauzalitatea lor istorica, urmarind determinarea sensului acestora.Criminologia este considerata o stiinta sintetica-integrala, deoarece explica fenomenele sociale existente prin crearea unui obiectiv propriu de cercetare cu un continut social real.Pentru explicarea criminologica, pentru abordarea obiectivului sau de studiu, criminologia opereaza cu o serie de concepte generale, indicatori statistici, metode si tehnici de evaluare si cercetare.
Faptele si fenomenele criminogene sunt deosebit de complexe avand deopotriva, un caracter dinamic-functional dar si un caracter static (in functie de o serie de factori care le influenteaza). Observarea, verificarea si evaluarea acestor fapte reale se face cu ajutorul unor metode de investigatie stiintifica si legi specifice.

Societatea reprezinta realitatea, mediul in care apare criminalitatea, ca urmare a contradictiei dintre factorii sociali, fenomenele culturale, economice si educationale, si vointa individului si normele sale de manifestare.Cunoasterea factorilor, motivelor, vointei si instinctului individului, a atitudinii sale fata de societate si valorile acesteia, conditiile de actiune, definirea si evolutia actelor criminale, constituie functia practica a criminologiei.

Pentru studiul aspectelor generale si individuale, a factorilor obiectivi si subiectivi ce genereaza si influenteaza actul infractional, pentru analiza si masurarea fenomenului infractional dar si pentru adoptarea fundamentelor preventiv-educative, sunt necesare o serie de metode de cercetare.Metoda de cercetare criminologica, reprezinta modul de cunoastere a particularitatilor si evolutiei fenomenului infractional.

Criminologia foloseste in acest scop un ansamblu de metode, unele cu grad mai ridicat de generalitate (utilizate si de alte stiinte), iar altele cu un grad mai redus de generalitate (folosite doar de unele stiinte).Fenomenul criminogen (crima, criminalul si victima acestuia), se studiaza in mod stiintific prin intermediul observatiei si experimentului, ca metode de cercetare particulare, la care se adauga si alte metode de studiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.