Principalele procese si orizonturi pedogenetice ale solurilor

Trimis la data: 2014-06-20
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Malita Adrian
Dimensiune: 101kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pedogeneza ca ramura a Pedologiei are ca obiect de studiu totalitatea proceselor care contribuie la formarea solului.Solul se formeaza in urma interactiunii factorilor de solificare, materializata printr-o serie de procese (fizice, chimice si biologice) numite procese pedogenetice (BLAGA Gh., 2005).Principalele procese genetice care au loc in solurile din Romania specifice zonei temperate, sunt: bioacumularea, argilizarea, argiloiluvierea, podzolirea humicoferiiluviala, criptopodzolirea, andosolizarea, stagnogleizarea si gleizarea, salinizarea, alcalizarea si procesele vertice (BLAGA GH. si colab., 2005).

Referate similare:

7.1.1. Bioacumularea. Formarea orizonturilor A, O, T
Bioacumularea constituie esenta procesului de pedogeneza si consta in acumularea in sol a substantelor organice caracteristice acestuia, adica: acumularea in straturile superioare ale solului, prin intermediul organismelor vegetale si animale, de materie organica aflata in diferite stadii de humificare.Ca urmare a proceselor de bioacumulare, la suprafata solului rezulta un orizont specific de acumulare a humusului.

Humusul, format prin transformarea materiei organice, se integreaza treptat in partea minerala a solului fapt ce duce la diferentierea la suprafata a unui ,,orizont humifer'' (orizontul A).
Datorita rolului important pe care acest proces il are in formarea si evolutia solului, se poate considera ca ,,solul este un produs al vietii pe un fond mineral'' (FILIPOV F., 2003).

Procesul de bioacumulare este influentat in mod deosebit de conditiile de mediu, astfel:
- in zonele de stepa, are loc o acumulare ,,humico-calcica'' care da nastere la substante humice de culoare inchisa, stabile si saturate in ioni de calciu;
- in zonele cu precipitatii abundente, unde se produce o levigare a substantelor minerale si organice, are loc o ,,bioacumulare humico-acida'' care da nastere la orizonturi cu pH < 5,0;
- in conditiile unui exces indelungat de umiditate, se formeaza un orizont organic hidromorf de turba (orizont T), puternic acid pana la neutru;

- in conditiile vegetatiei de padure, deasupra orizontului A se acumuleaza cantitati mari de resturi vegetale nedescompuse sau partial transformate, formandu-se un orizont nehidromorf (orizont O).
In functie de conditiile de solificare specifice zonei temperate si bioacumularea este specifica. La suprafata solului se formeaza un orizont mineral de acumulare a humusului, notat A, sau un orizont de acumulare a materiei organice, notat cu O sau T.

7.1.2. Argilizarea. Formarea orizontului Bv
Argilizarea este un proces de transformare, care consta in imbogatirea unui orizont cu argila formata ,,in situ'' (pe loc) prin alterarea silicatilor primari si formarea de silicati secundari, respectiv minerale argiloase.Acest proces este caracteristic pentru solurile formate in zona de silvostepa sau in zona forestiera (paduri de foioase si amestec). In urma acestui proces se formeaza orizontul B cambic, notat Bv.

7.1.3. Argiloiluvierea. Formarea orizonturilor Bt si E
Argiloiluvierea este un proces de translocare si consta in indepartarea de particule argiloase, in stare de suspensie, din partea superioara a profilului si depunerea acestora mai in profunzime.Argiloiluvierea este specifica pentru procesul de eluviere-iluviere a argilei sau lessivare. Are loc in conditiile unui climat umed (cu peste 550 mm precipitatii anual), cu un regim hidric periodic percolativ.

Precipitatiile abundente favorizeaza levigarea CaCO3 si debazificarea complexului coloidal (cationii de Ca2+ si de Mg2+ sunt partial inlocuiti cu cationi de H+) si acidifierea solutiei solului.In aceste conditii, particulele coloidale de argila, formate prin alterarea silicatilor primari, nu mai sunt coagulate, se hidrateaza din ce in ce mai puternic si, ca urmare, sunt antrenate (eluviate) in profunzime odata cu curentul descendent de apa, unde se depun (iluviate) sub forma de particule foarte fine la suprafata elementelor structurale sau in porii acestora.

Migrarea argilei poate avea loc si in conditii de pH alcalin (solurile cu bicarbonat sau carbonat de sodiu) care are actiune de dispersare a argilei (in solurile alcalice).Orizontul unde se acumuleaza argila migrata din orizontul superior se numeste orizont B argiloiluvial sau B argic, notat Bt.Acumularea argilei in orizontul Bt este insotita in mod obisnuit si de spalarea si respectiv acumularea oxizilor de Fe care imprima o culoare galbui-roscata.

Deasupra acestui orizont de iluvie a argilei (Bt), de unde s-a spalat argila si hidroxizi de Fe si a avut loc imbogatirea reziduala in silice (particule de cuart) de culoare deschisa, se formeaza un ,,orizont eluvial'', notat cu simbolul E.Orizontul aflat intr-o faza incipienta de eluviere se numeste ,,orizont eluvial luvic'' si se noteaza cu simbolul El, iar cel aflat intr-o faza mai avansata de eluviere se numeste ,,orizont eluvial albic'' si se noteaza cu simbolul Ea. In urma eluvierii intense se produce o puternica diferentiere texturala intre orizonturile E si Bt.

Uneori, formarea orizontului Bt nu este insotita de separarea deasupra lui a unui orizont El sau Ea, ci a unui orizont cu caractere atat de eluviere cat si de acumulare a humusului de tip mull. Acest orizont se numeste molic eluvial sau molic greic, notat Ame.De obicei, trecerea dintre orizonturile Ea sau El si Bt se face treptat, situatie in care se separa un orizont de tranzitie, notat EB. Uneori, insa, trecerea este brusca iar continutul de argila din Bt este cel putin dublu celui din E; acest caracter se numeste ,,planic'' sau ,,schimbare texturala brusca''.Speciile de plante indicatoare a procesului de eluviere intensa (aciditate) sunt: Aspera spica-venti, Rumex acetosella etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.