Principalele tipuri de substante organice din plante si rolul lor fiziologic

Trimis la data: 2013-03-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 16
Autor: ancam16
Dimensiune: 22kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Produsii primari ai fotosintezei sunt integrati intr-o serie de transformari metabolice de asimilatie si dezasimilatie. Prin asimilatie, plantele isi sintetizeaza substantele organice proprii care inmagazineaza energie, iar prin dezasimilatie degradeaza aceste substante, degajand energia necesara proceselor vitale. Substantele organice sintetizate in plante pot fi substante cu rol principal (de exemplu, glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele) si substante cu rol secundar (alcaloizii, glicozizii, taninurile, rasinile, uleiurile eterice, etc.).
Producerea de energie in plante se realizeaza prin biodegradarea substantelor de rezerva reprezentate mai ales prin glucide, dar si prin lipide, protide, etc.Glucidele constituie principala categorie de substante organice din plante (cca. 2/3), ele reprezinta produsii primari ai fotosintezei, din care se biosintetizeaza apoi toate celelalte substante organice din plante

In urma procesului fotosintetic are loc in plante acumularea a numeroase substante organice. Substantele organice rezultate in urma procesului de biosinteza au diferite roluri in viata plantelor, ca, de exemplu, substante plastice, de rezerva, fiziologic active sau compusi secundari. Dintre acestea, o buna parte sunt utilizate in procesul respirator, pentru eliberarea energiei metabolice celulare, iar o alta parte importanta se acumuleaza in organele de rezerva.Transportul substantelor organice in corpul plantelor are loc sub forma de solutie (seva elaborata), in principal prin floem (vase liberiene)

6.1. Glucidele
Dintre substantele produse in fotosinteza glucidele reprezinta proportia cea mai insemnata, aproximativ 2/3 din intreaga materie organica a plantei, substante ternare ce contin C, H si O. Glucidele apar ca produsi primari in timpul fotosintezei, sub forma de glucoza si fructoza, din care se sintetizeaza galactoza, manoza, zaharoza si amidonul. Cele mai importante glucide sunt glucoza, fructoza, zaharoza (zaharul), galactoza (glucidul din lapte), amidonul (glucidul din legume si cereale), celuloza si hemiceluloza, pectina, glicogenul.Trioze aldehida glicerica; dioxiacetona.

Monoglucidele pentoze Dezoxiriboza, riboza, (produsi primari ai fotosintezei care intra in structura acizilor nucleici ADN si ARN)
hexoze glucoza, fructoza (Glucoza este cel mai important monoglucid si compusul de baza pentru formarea dizaharidelor (zaharoza, maltoza, lactoza) si a polizaharidelor (amidonul, glicogenul, celuloza).
diglucide zaharoza.

Oligoglucidele triglucide rafinoza
tetraglucide stahioza
- principala forma de circulatie a compusilor organici in plante. Se acumuleaza in sucul vacuolar, marind potentialul osmotic al acestuia, in celulele mezofilului la graminee si in parenchimurile de depozitare la numeroase specii cultivate si spontane.Amidonul rezulta din polimerizarea glucozei. El se gaseste in toate organele plantelor si se depoziteaza in seminte si tuberculi, in plastide numite amiloplaste sau graunciori de amidon.

Celuloza rezulta din polimerizarea a peste 3000 de molecule de glucoza si reprezinta impreuna cu hemiceluloza substanta de baza a membranei celulare. Glicogenul este un poliglucid ce se acumuleaza in special in celulele algelor albastre si in ciuperci.Rolul fiziologic al glucidelor este energetic, structural, de depozitare si genetic. Sub forma de glucoza, glucidele reprezinta principalul substrat energetic al plantelor, deoarece in procesul respiratiei elibereaza energia inmagazinata ce va fi utilizata in procesele de crestere si dezvoltare.

Sub forma de celuloza, hemiceluloze si substante pectice, glucidele au un important rol structural, intrand in componenta membranei celulare. Sub forma de zaharuri solubile, cum sunt glucoza, fructoza si zaharoza, dar si de amidon, glucidele indeplinesc un rol de depozitare, fiind principalele substante depozitate in fructe, seminte si alte organe. Sub forma de dezoxiriboza si riboza, glucidele intra in structura acizilor nucleici, avand un important rol genetic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.