Principii si modele in dezvoltarea comunitara

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 272
Autor: Corina Danila
Dimensiune: 12kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi dezvoltarea comunitara, nu este un domeniu standard ce se ghideaza dupa dupa reguli fixe, exista principii si modele care orienteaza practica dezvoltarii comunitare. Nu exista retete si pasi care sa fie urmati cu strictete.
Principii:
1.Activizarea comunitatilor se realizeaza prin implicarea atat a femeilor cat si a barbatilor, mobilizarea avand drept scop ajutorarea reciproca, rezolvarea problemelor, integrarea si actiune sociala.
2.La toate nivelurile societatii, trebuie promovata ideea de participare, pentru evitarea starilor de apatie si frustrare.
3.Dezvoltarea comunitara se bazeaza pe capacitatea membrilor comunitatii in identificarea si definirea problemelor, in planificarea si executarea actiunilor.

4.Dezvoltarea sustenabila face apel la resurse comunitare care pot fi de natura umana, tehnice financiare, ar si la cele care provin din afara comunitatii prin promovarea parteneriatului public-privat.
5.Integrarea comunitara trebuie promovata dupa doua tipuri de relatii complementare:
a.crearea relatiilor sociale intre grupuri ce se disting prin statut socio-economic diferit, diferente etnice si culturale, religie, varsta, locul de rezidenta sau alte caracteristici ce pot determina tensiuni sau conflicte deschise.
b.Stabilirea de relatii intre institutii publice, agentii guvernamentale, agentii private, organizatii non-profi si cele caritabile ce pot veni in sprijinul schimbarii la nivel comunitar.

6. Organizarea si promovarea activitatilor, ce au ca scop activarea persoanelor marginalizate prin implicarea acestora in diferite sectoare sociale.
7. Mutarea accentului de la pasiv la activ prin promovarea unor politici ce incurajeaza actiunea sociala.
Dezvoltarea comunitara presupune :
1. Participarea activa si reorezentativa a tuturor membrilor comunitatii pentru a influenta deciziile ce le afecteaza viata.
2. Angajarea membrilor comunitatii in invatarea si intelegerea problemelor comunitatii si a consecintelor economice, sociale, politice, psihologice.
3. Incorporarea difeitelor interese si culturi ale comunitatii in procesul de dezvoltare comunitara.

4. Intarirea capacitatii de conducere a membrilo, liderilor si grupurilor comunitare.
Intrebari cheie :
- cum se realizeaza activizarea comunitatilor ?
- principiul doi presupune ca la diferitele niveluri ale societatii, trebuie promovata o idee, care este aceasta ?
- dezvoltarea comunitara pe ce se bazeaza ?
- dezvoltarea sustenabila la ce face apel ?
- care sunt cele doua tipuri de relatii complementare ?
- ce presupune dezvoltarea comunitara ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.