Principiile de organizare si functionare ale administratiei publice locale

Trimis la data: 2016-04-03
Materia: Administratie
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 1
Autor: cristinatheoo
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orice stat fiind o putere publica, organizata pe un teritoriu delimitat si recunoscut de celelalte state, are rolul nu numai de a reprezenta poporul de pe acest teritoriu, ci si de a-i rezolva interesele atat de diferite de la o persoana la alta sau de la un grup de indivizi la altul. Pentru a-si indeplini acest rol, statul isi imparte teritoriul si populatia aflata pe acesta in anumite zone de interese, pe baza diferitelor criterii: geografice, religioase, culturale, etc. Aceste zone - mai mici sau mai mari - sunt unitatile administrativ-teritoriale care de-a lungul istoriei au purtat diverse denumiri: judet, tinut, regiune, oras, comuna, etc. Astazi, conform art. 3 alin.3 din Constitutie, "teritoriul este organizat sub aspecte administrative in comune, orase si judete".

In toate aceste unitati administrativ-teritoriale statul a creat autoritati publice, care sa-l reprezinte si sa actioneze in acestea pentru realizarea intereselor sale, dar si ale locuitorilor respectivi. In acelasi scop, statul a creat autoritati si la nivel central, care sa-l reprezinte si sa asigure realizarea intereselor care se pun la acest nivel si care apar ca ceea ce este comun si general tuturor zonelor de intere In orice tara sunt doua categorii de interese: unele care au un carecter cu totul general privind totalitatea cetatenilor, intreaga colectivitate si altele care sunt speciale unei anumite localitati. Pentru armonizarea acestor categorii de interese statul a creat regimuri juridice sau institutii speciale, fiecare dintre ele asigurand o rezolvare mai mult sau mai putin corespunzatoare situatiilor concrete. In aceste conditii vorbim de autonomie locala, centralizare, descentralizare, deconcentrare, tutela administrativa.
Principiile de organizare si functionare ale administratiei publice locale

CUPRINS

CAPITOLUL I
ARGUMENTUL............................................................. .....PAG 3

CAPITOLUL II
PRINCIPIILE DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
2.1.PRINCIPII DE BAZA ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE...................................................................... .....PAG 6
2.2.DESCENTRALIZAREA SI DECONCENTRAREA............... PAG 9
2.3.CENTRALIZARE SI DESCENTRALIZARE IN ADMINISTRATIA PUBLICA............................................PAG 11

CAPITOLUL III
CONCLUZII.....................................................................PAG 13
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.