Principiile dreptului medical

Trimis la data: 2014-11-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alinaursu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiul legalitatii actului medical: semnifica faptul ca actul medical urmeaza sa se desfasoare numai in conditiile reglementarilor legale si a evolutiei stiintei. La fel, actul medical nu poate avea loc, daca legea interzice (ex.eutanasierea, avort dupa 12 sapt.de sarcina, daca nu exista indicatii medicale).
Actul medical trebuie sa se desfasoare in stricta conformitate cu legislatia Nationala.Actul medical trebuie sa fie protejat impotriva oricarui ingeniente sau abuzuri in ceia ce priveste libertatea omului cu evitarea oricarui conflict de valori dintre stiinta si drepturile omului promovind solutii de constiinta etica dintre care trebuie sa decurga si legimitatea lor.

Desi unele aspecte ale actului medical fac deja obligatia reglementarii lgale altele cum ar fii cercetari de embrioni trebuie la rindul lor legiferate Consiliului European a reglementarilor reciproce asistentei medicale impunind conditiii care se incadreaza in limitile etice si juridice. Dreptul la egalitate este dreptul tuturor fiintelor umane de a fie gal in deminitate,de a fi tratate cu respect si considerentei de a participa in conditii de egalitate la orice aspect al vietii economice , sociale , politice , culturale sau civile.

Toate fiintele umane sint egale in fata legii si au dreptul de protectie si beneficii egale. Tratarea in mod diferit a persoanlor in une;e conditii specifice nu pot fii calificate ca discriminare si nu poate fii considerate ca tratamente egal.Pentru a fi eficace,dreptul la egalitate necesita actiuni positive si actiuni negative din partea autoritatilor.b)Principiul garantarii dreptului la ocrotirea sanatatii (art.36,Constit.). Statul are obligatia pozitiva de a spori accesul populatiei la servicii medicale; la fel statul are obligatia de a nu face nimic pentru a impiedica accesul persoanelor la servicii medicale.

Principiul data presupune ca fiecare peroana are dreptul sa atinga un nivel cit mai inalt a sanataii sale in orice domeniu posibil fizic,mental,social. Statul garanteaza ca nimeni nu are dreptul sa ingradeasca acest drept al persoanei.
Impunerea de catre stat a unor bariere artificiale care ingradesc acesul la asistenta medicala constituie o incalcare a acestui principiu ca de exemplu :Obligativitatea contactarii medicului de famile in localitatile rurale inainte de a se adresa la asistenta medicala de urgenta.

Drepturile omului invita la elaborarea legislatiei in acord cu cerin-tele exprimate prin ele, dar mai mult, ele genereaza forme nelegislative sinecoercitive de promovare a acestor cerinte, in cazul in care sunt mai bine sustinuteprin alte mijloace, de exemplu, prin activism, prin implicare publica, prin deliberaresi dezbateri publice.
Recunoasterea si respectarea dreptului la sanatate este coeren-ta cu un sistem mai complex de drepturi pozitive si sprijina o abordare in sensul unui drept la dezvoltare. Dreptul la sanatate atrage atentia asupra determinantilor eco-nomici si socio-culturali ai starii de sanatate si, in general, ai bunastarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.