Principiile drepturilor fundamentale ale omului

Trimis la data: 2013-06-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 0
Autor: S J
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de principiu vine de la o idee, o lege de baza intemeiata de un sistem politic ori juridic, de o teorie stiintifica ori o norma de conduita precum si totalitatea legilor de baza a unei convingeri, a unui element de baza s.a. In ceea ce priveste principiile de drept, ele reprezinta idei de orientare regasite in continutul normelor juridice. Acestea reprezinta acea manifestare a convingerilor legiuitorului asupra cerintelor obiective ale societatii.
Convingerile susnumite presupun doua elemente de o importanta deosebita, primul fiind o traditia reprezentata de anumite reguli statornicite in timp si adoptate normelor juridice, iar al doilea element este reprezentat de o tendinta continua de inovatie si schimbare profunda.Studierea principiilor de drept este de o importanta teoretica si practica exprimata prin legatura dintre principiile de drept laolalta cu ansamblul conditiilor sociale, si cu situatia din societate - acea societate si acele principii evoluand intr-un ritm lent, si conservator.

Rolul esential al principiilor dreptului il reprezinta corelarea sistemului juridic si punerea de acord cu progresele sociale.
Doua idei fundamentale stau la baza existentei omenirii, exprimate prin egalitatea si libertatea oamenilor intr-un stat de drept, aceste concepte juridice, transformandu-se in principii ale dreptului.
Din cele expuse deducem si notiunea de principii ale dreptului care stau la baza unui sistem juridic a unui stat de drept, acel sistem juridic dezvoltandu-se paralel cu insasi societatea care reprezinta acel stat.

Principiile dreptului sunt exprimate prin asigurarea bazelor legale de functionare a statului, prin principiul libertatii si egalitatii, principiul responsabilitatii si prin principiul echitatii si justitiei.
Drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului, sunt constituite de o realitate si de o finalitate a intregii activitati umane, democratice si progresiste. Problematica drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si cetateanului este reglementata de dreptul constitutional in plan intern si este in acelasi timp obiect al reglementarilor de drept international public.Drepturile fundamentale cetatenesti sunt definite ca fiind anumite drepturi subiective, esentiale pentru cetateni iar datorita importantei lor sunt inscrise in acte deosebite precum declaratii de drepturi si legi fundamentale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.