Principiile expertizei, activitati in domeniul expertizei judiciare

Trimis la data: 2014-03-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Andrei Smintaniuc Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Situatia unei vadite cresteri a infractionalitatii, cu care se confrunta societatea in prezent inpune in mod imperios majorarea la maximum a randamentului activitatii tuturor organelor de drept si in mod special care au functia de urmarire penala, prin elaborarea de metode si mijloace tehnico speciale la fel si tinderea spre organizarea si implimentarea unor legi efeciente care au principi fundamentale bine determinate intru obtinerea unor rezultate ce ar putea garanta o echitabilitate si impartiabilitate la aducerea unor decizii consegvente de legiuitor.

In linii mari principiul legalitatii declara suprematia legii in toate sectoarele vietii obstesti, stricta respectare de catre oganele statului, organizatii si agentii economici, de catre toti cetatenii a legislatiei in vigoare. Legalitatea este un principiu general a statului de drept un imperativ a functionarii unei societetati democratice. [2, p.20] Toate sistemele de drepturi, ca de altfel, fiecare sistem modern de drept, atat in totalitate, cat si pe domenii de reglementare este calauzit de reguli fundamentale, determinante pentru orientarea continutului normelor juridice si pentru activitatea intregului aparat judiciar.

Izvorand din politica penala a unui stat de drept, "principiile fundamentale ale procesului penal" sunt expresie a conceptiei vizand o reala ordine de drept si reprezinta orientari absolute, de la care nu se poate devia. [3, p.62]Totodata, asa cum notiunea de principiu fundamental al procesului penal, poate fi retinuta numai in sensul de "regula care sta la baza intregii activitati procesuale" [11, p. 41], la fel

notiunea de principiu fundamental al expertizei trebuie interpretata in acceptiunea de regula aplicabila tuturor domeniilor ei. Profesorul R. Belkin, analizand principiile criminalisticii mentiona ca, nu exista principii specifice ale stiintelor particulare (iar expertiza judiciara, la fel ca si criminalistica prezinta tocmai astfel de stiinta), dar exista "aplicarea principiilor generale ale stiintei la cunoasterea unui obiect specific" [12, p. 167]. De aceia, principiile expertizei judiciare nu pot sa contravina principiilor stiintelor materne.

Prin urmare, sistemul principiilor fundamentale ale expertizei judiciare va include principii comune intregului drept, cum este principiul legalitatii, dar si principii ale activitatii procesual penale, ca de pilda principiul aflarii adevarului, prezumtia de nevinovatie, egalitatea in fata legii si a autoritatilor, respectarea drepturilor, libertatilor si demnitatii umane s.a. Se poate, deci, afirma ca ne aflam in fata unui sistem unitar de idei fundamentale, in care se imbina armonios principiile generale de Drept penal, Drept procesual penal cu principiile proprii criminalisticii, dar si cele specifice expertizei consacrate expres in "Legea R. Moldova cu privire la expertiza judiciara" [1]:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.