Principiile fundamentale ale activitatii de avocat

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

I. Aspecte generale privind Principiile fundamentale ale activitatii avocatilor

II. Independenta si libertatea de a apara si consilia

II. Secretul professional

III. Evitarea conflictelor de interese

IV. Demnitatea, onoarea si probitatea

V. Loialitatea fata de client

VI. Tratamentul echitabil al clientului in ceea ce priveste onorariul

VII. Competenta profesionala

VIII. Respectarea colegilor de breasla

IX. respectul fata de suprematia legii si buna administrare a justitiei

Concluzii

Bibliografie

Introducere

Rolul avocaturii intr-o societate este unul fundamental - de a face suprematia legii efectiva, de a promova drepturile omului, de a-i ajuta pe cei defavorizati si de a da voce celor care nu au o influenta politica. Actualmente avocatii din Moldova depun eforturi sa promoveze aceste valori, sa-si faca vocea auzita si sa se consolideze intr-o profesie juridica unita si puternica.

Totusi pentru a deveni astfel, profesia juridica insasi are nevoie de schimbari semnificative, in special in domeniul admiterii in profesie, instruirii initiale si continue a avocatilor, calificarii profesionale si calitatii serviciilor juridice si garantiilor efective de exercitare a profesiei.

In ultimii ani sistemul economic, politic, juridic din Republica Moldova s-a schimbat radical, avocatii fiind obligati sa se adapteze la noile rigori ale vietii si anume la noul lor rol in cadrul efectuarii justitiei, prevenirii si solutionarii litigiilor si la apararea drepturilor si libertatilor omului. De asemenea, acestia au fost obligati sa se adapteze la o abordare comerciala a activitatii lor. Nu poate fi neglijata si modificarea masiva a legislatiei nationale, precum si aderarea Moldovei la un sir de institutii internationale, principiile carora urmeaza a fi aplicate in ordinea juridica interna. In acelasi timp, avocatii sint reprezentantii unei profesii independente si sint obligati sa se conformeze regulilor ce asigura respectarea obligatiilor in fata instantelor judecatoresti si in fata clientilor, precum si a altor persoane. Reprezentantii acestei profesii sint obligati sa-si mentina un nivel inalt profesional pentru a asigura o calitate cit mai inalta a serviciilor juridice prestate.

Cel mai important act ce reglementeaza activitatea de avocat in Republica Moldova este Legea nr. 1260-XV din 19 iulie 2002 cu privire la avocatura. Legea reitereaza prevederile cu privire la monopolul unei singure organizatii profesionale, sanctioneaza amestecul procuraturii in activitatea avocatilor si nu contine prevederi cu privire la obligatia avocatilor de a evita coliziunile. In pofida acestor defecte, legea actuala este calificata drept un pas calitativ inainte pentru ca 3 contine o intreaga serie de prevederi progresiste si garanteaza pe deplin independenta si confidentialitatea activitatii avocatilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.