Principiile fundamentale ale procesului

Trimis la data: 2009-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 335
Autor: Florina Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Noţiunea de principiu fundamental
În vederea realizării scopului procesului penal, consfinţit prin art. 1 din Codul de procedură penală, activitatea procesual penală trebuie să se desfăşoare după o serie de reguli care să garanteze realizarea comandamentelor procesului penal prevăzute de textul sus-menţionat.

Principiile fundamentale ale procesului penal reprezintă acele reguli de
generală valabilitate şi aplicare care stau la baza acestuia, şi pe care se întemeiază sistemul dreptului procesual penal şi organizarea procesului penal.

În doctrina de specialitate, s-a arătat că aceste principii nu au valoare absolută, neputând fi „ţintuite în dogme şi instituţii invariabile şi încremenite”.Ele trebuie să se adapteze, în permanenţă la concepţia socială juridică şi politică a unei epoci.

Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal român.În doctrină, noţiunea de sistem al principiilor fundamentale ale procesului penal a fost analizată în strânsă legătură cu definiţia dată scopului procesului penal.

Astfel, în reglementarea actualizată, ultima dată prin Legea nr.45/1993,
art. 1 din Codul de procedură penală prevede că procesul penal are ca scop constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel ca orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală.

Acelaşi text al art. 1 prevede în alin. 2 că procesul penal trebuie să contribuie la apărarea ordinii de drept, la apărarea persoanei, a drepturilor şi libertăţilor acesteia, la prevenirea infracţiunilor precum şi la educarea cetăţenilor în spiritul respectării legilor.

Dinamica legislativă a societăţii româneşti, după anul 1989, a produs mari schimbări şi în aria fenomenului juridic procesual penal, începând cu Legea nr. 32/1990, şi O.U.G. nr.109/2003.Prin aceste reglementări, în mod treptat şi evolutiv, s-a încercat şi, în mare parte, s-a reuşit, o europenizare a legislaţiei noastre procesual penale.
Aceste modificări şi completări au urmărit să compatibilizeze dispoziţiile noastre procesual penale cu cele ale statelor de drept din Uniunea Europeană.

În concret, aşa cum vom vedea la fiecare capitol, pe parcursul examinării fiecărei instituţii procesual penale, aceste modificări şi completări privesc corelarea unor dispoziţii din actualul Cod de procedură penală cu dispoziţiile unor convenţii şi tratate internaţionale (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 10.12.1948;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.