Principiile generale ale dreptului

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Nae Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
H. Buche afirma ca “principiile generale ale unui sistem constituie ansamblul propozitiilor directoare carora le sunt subordonate atat structura cat si dezvoltarea sistemului.” Prin urmare, principiile au un rol constructiv cat si valorizator pentru sistemul de drept, ele cuprinzand cerintele obiective ale societatii, care la randul lor ajuta in procesul de constituire a dreptului si in procesul de realizare a sa.

Cuvantul principiu vine de la termenul in limba latina principium, care inseamna inceput, izvor primordial, avand si sensul de element fundamental. De asemenea, notiunea de principiu poate avea mai multe conotatii in diverse domenii. Spre exemplu, in domeniul filosofiei, principiul are doua sensuri: unul metafizic – ca origini prime din care au provenit si s-au dezvoltat lucrurile; unul epistemologic si etic – ca supozitii fundamentale ale gandirii, cunoasterii si actiunii. In opinia lui Kant, principiile sunt fie ale intelectului pur, fie ale ratiunii pure (ideile).

In conceptia sa principiile sunt judecati sintetice a priori, care nu deriva din alte cunostinte mai generale si care cuprind in ele fundamentul altor judecati . In conceptia lui Constantin Noica daca cunosti principiile, “elementele” – atunci cunosti lucrurile, Si nu numai pe cele reale, ci si pe cele posibile .

Un principiu se poate prezenta sub diferite forme: axiome, deductii, dar mai ales ca o generalizare de fapte experimentale. Atunci cand generalizarea acopera o totalitate de fapte experimentale, suntem in prezenta unui principiu general.

În esenţă, in domeniul dreptului principiile dreptului, sunt idei generale ce fundamentează fenomenul juridic şi care orientează şi încadrează în limitele determinărilor pe care le enunţă întregul proces de înţelegere, elaborare şi aplicare a dreptului. Prin conţinutul lor principiile dreptului, comparativ cu alte principii, evidenţiază caracterul lor preponderent normativ, având rolul de a determina cadrul general al normativităţii juridice, sensul, finalitatea sau "spiritul" normelor în procesul de elaborare şi aplicare a lor.

Delimitarea principiilor dreptului
Un principiu general de drept este rezultatul unei experiente sociale si o reflectare a unor cerinte obiective ale evolutiei sociale, ale convietuirii sociale, ale asigurarii acelui echilibru necesar intre drepturile unora si obligatiile altora. Pentru o mai buna intelegere a principiilor dreptului trebuie mentionat ca acestea nu se identifică cu:

a.categoriile şi conceptele juridice- libertate, echitate, dreptate, justiţie distributivă etc.;
b.normele pozitive ale dreptului. Ex: funcţionarul public este, de regulă, numit prin concurs;
c.axiomele, maximele şi aforismele juridice. Ex: "Unde-i lege nu-i tocmeală".

Forma pe care o îmbracă (prin care sunt exprimate) principiile dreptului este diferită. Astfel:
•unele îşi găsesc o consacrare expresă într-un text normativ- de regulă- într-un text constituţional, în anumite legi sau coduri de legi;
•altele sunt subînţelese sau deduse prin interpretare din sistemul respectiv de reglementări juridice, ori sunt desprinse din tabloul de valori al acelei societăţi.

Vizavi de reglementarile juridice, exista o anumita corelatie intre principiile fundamentale ale dreptului si categoriile si conceptele juridice. Corelatia consta in faptul ca, conceptele si categoriile juridice servesc ca elemente de mijlocire pentru principiile fundamentale ale dreptului, iar acestea la randul lor ofera continut concret categoriilor juridice.

Gandirea si cunoasterea juridica resimt necesitatea unor concepte si categorii; ele corespund legilor si ipotezelor celor mai generale, reprezentand astfel elaborarea stiintifica a dreptului. Djuvara le numea constructii juridice. Ele apar in urma formularii principiilor. “Constructia juridica – afirma Djuvara – confrunta diferitele principii intre ele, analizand toate intelesurile acestor principi, toate nuantele lor si le armonizeaza intre ele.”

Problematica imperativităţii principiilor dreptului presupune o înţelegere şi o explicare mai nuanţată a acestora, oferind exemple concrete: astfel, atunci când un principiu de drept este cuprins şi reflectat într-o normă juridică el va dobândi forţa juridică, imperativitatea acelei norme.

Ex: în Consituţia României sunt consacrate o serie de principii precum: principiul supremaţiei legii (art. 16 pct. 2, art. 51) principiul nu există pedeapsă fără lege (art. 23 pct. 9 "nulla poena sine lege"), principiul "bunei credinţe în îndeplinirea obligaţiilor şi al exercitării drepturilor " (art. 41 şi 54 - înţelegerile trebuie respectate), principiul neretroactivităţii legii (art. 52) etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.