Principiul irevocabilitatii donatiilor

Trimis la data: 2015-06-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lucian_M Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Libertatile intre vii sunt , prin esenta lor , irevocabile .Aceasta irevocabilitate , nu este cea prevazuta pentru toate contractile si care rezulta din principiul ca odata incheiat , contractual are forta obligatory intre partile contractului si nu poate fi revocat prin vointa unuia dintre ele (irevocabilitatea de grad 1). Irevocabilitatea donatiilor are un caracter special, particular, mai accentuat decat forta obligatorie a oricarui contract -> Irevocabilitatea priveste nu numai efectele , ci insasi esenta contractului , fiind o conditie de validitate pentru formarea lui (irevocabilitate de grad 2)

Orice clauza sau conditie a carei indeplinire depinde de vointa donatorului si care i-ar da posibilitatea de a zadarnici sau micsora , direct sau indirect , foloasele gratuite pe care contractual le creeaza pentru donator sunt incompatibile cu esenta donatiilor , atragand nulitatea lor absoluta(art 822 C civ)
Sanctiunea nulitatii loveste contractual in intregime nu doar clauza incompatibila cu principiul irevocabilitatii si chiar daca aceasta clauza nu a fost cauza determinant si impulsive a liberalitatii.Daca donatia este divizibila si clauza o afecteaza numai in parte , pentru rest , efectele contractului se mentin .

Daca dupa moartea donatorului , succesorii sai in drepturi in cunostinta de cauza confirma sau executa donatia , nu mai pot invoca nulitatea pentru a cere restituirea bunului donat .
2 Clauze incompatibile cu principiul irevocabilitatii
a)conditii potestative
-in principiu dreptul , poate sa fie conditional , adica supus unor conditii suspensive sau rezolutorii , cazuale ori mixte , totusi caracterul de irevocabilitate nu permite stipularea unei conditii suspensive sau rezolutorii potestative din partea donatorului (art 822 C civ) .

O donatie este nula nu numai cand este facuta sub conditie pur potestativa (a carei realizare depinde exclusive de vointa donatorului) ci si daca este facuta sub o conditie simpla potestativa din partea donatorului (a carei realizare pe langa vointa lui , depinde si de circumstante exterioare care insa nu pot actiona in afara vointei lui )
b)Plata donatiilor viitoare nedeterminate . Este nula donatia care impune donatorului plata donatiilor pe care donatorul le-ar contracta in viitor si a caror valoare nu a fost specificata prin actul de donatie (art 823 C civ) ,

intrucat donatorul ar fi liber sa revoke donatia contractand datorii pana la concurenta valorii bunurilor donate (chiar daca , in fapt , nu contracteaza datorii). c)Dreptul de a dispunde de bunul donat , donatia este nula chiar daca donatorul moare fara a fi dispus de ele , bunurile / suma se transmite mostenitorilor donatorului , daca este obiect determinat ->donatia este nula doar cu privire la acel obiect .Daca rezerva dreptului de a dispune este generala si se intinde asupra intregii donatii , ea este nula in totalitate .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.